Ålesund Kunstfagskoles studenter føler avgangsutstillinga tas mer seriøst når den vises i Kube.

– Jeg tror at arbeidene blir bedre rett og slett fordi de skal vises på et så viktig sted, sier avgangsstudent Fredrik Wiig Sørensen.

Han får følge av medstudent Gunnar Molvær som forteller at avgangsstudentene er takknemlig for at Kunstmuseet Kube åpner lokalene sine for dem.

– Her stilles det krav til oss, og det å stille ut i Kube gir oss noe å strekke oss etter. Selve bygget og institusjonen er med på å løfte oss, mener Molvær.

Uenig

Det var i tirsdagsavisa at Liv Dysthe Sønderland, Geir M. Brungot og Ragnhild Søvik målbar at Kube er feil sted for kunstfagskolens avgangsutstilling «Skuggsjå». De tre etablerte bildekunstnerne mente at kunstmuseet er et for pretensiøst lokale for studentarbeid, og at forventningene om å se ferdige kunstuttrykk i Kube gjør noen av studentarbeidene dårligere enn de er. Derfor burde avgangsutstillinga blitt vist et annet sted, mener de.

Dette er verken studenter eller skolens prosjektleder for årets avgangsutstilling enig i.

– Noen verk tjener masse på å bli vist her, mens andre kunne passet bedre andre plasser. Men de aller fleste får et løft av å presenteres i Kube, sier prosjektleder Britt Sorte.

– Det er kjekt både for studentene og for Kube at «ungene» får slippe inn i «bestestua» en gang i året. Om de ikke fikk det, – ja da ville Kube blitt pretensiøst. Så får kritikerne bare leve med at det en gang i året ikke er optimalt, mener Gunnar Molvær.

Eksamen

Lærer og prosjektleder Britt Sorte peker på at avgangsutstillinga avslutter studentenes toårige kunstutdannelse.

– Dette er en eksamen. Derfor er Kube, som er det utstillingslokale med mest autoritet i fylket valgt til avgangsutstillinga, sier hun.

– Det å gi studentene noe å strekke seg etter, og fordi Kube har rom til å vise mange forskjellige kunstuttrykk, har vært utslagsgivende for valget av utstillingslokale, legger hun til.

– En vet aldri hvem av disse studentene som i framtida slår gjennom. Plutselig blir noen kjent, og da er det interessant at de startet sin karriere her, mener Britt Sorte.

Fortsatt Kube

I fjor ble avgangsutstillinga vist i flere lokaler i nærheten av kunstskolen, fordi Kube var opptatt.

– Hvordan fungerte det?

– Det var masse jobbing med selve lokalene. Studentene var fornøyd med løsninga, men de blir misunnelig når de kommer til Kube og ser årets avgangsutstilling i disse flotte lokalene, forteller Britt Sorte som legger til at kunstskolen ønsker å legge avgangsutstillinga til Kube også kommende år.

– Her er det høyt under taket, store vegger og mange rom. Dessuten har Kube personale som kan vise publikum rundt og informere om kunststudentenes verk, legger prosjektlederen til.