Av totalt 22.000 deltakere på de ulike lokale mønstringene rundt om i landet, var han en av 600 som fikk gullbillett til den gjeve festivalen.

– Alle som deltar på UKM er vinnere. Det handler ikke om å være best, men om å utfordre seg selv, få inspirasjon og møte nye mennesker, sier trommeslager Tore som mener det å komme videre til UKM-festivalen er en seier i seg selv.

Ingen konkurranse

I år har nemlig UKM gått vekk fra alt som har med konkurranse og prisutdeling å gjøre. De ønsker ikke at fokuset skal være på å være best, men heller at hver enkelt deltaker er unik på hver sin måte. Derfor heter det ikke lenger landsmønstring, men UKM-festivalen.

Kommende stjerner?

Flere tidligere UKM-deltakere har utviklet seg til å bli velkjente navn, både nasjonalt og internasjonalt. Stordals Jenny Langlo er et eksempel på det. Også Tone Damli Aaberge, Odd Nordstoga, Hanne Hukkelberg, Margaret Berger og Eva & The Heartmaker begynte sin artistkarriere på UKM.

Med andre ord kan det bety mye å få en pris under UKM, men dette er det altså slutt på nå.

Mer fra UKM: Se videoen som tok Håvard til finalenMåler er å ikke miste trommestikkeneDisse kom til UKM-finalen fra nordvest

– Jeg tror man har like store muligheter til å lykkes videre, med eller uten pris. Det kan selvfølgelig være en fordel å ha en slik utmerkelse å vise til, men det viktigste under UKM er at man kommer i et fellesskap med andre kulturinteresserte. Man får se og høre andre opptre og får på den måten mange nye impulser, ideer og inntrykk som betyr mye for veien videre. UKM er en perfekt plass å starte sin karriere på, sier hun.

Hove tror det er flere kommende stjerner blant årets deltakermasse. Nivået under festivalen var nemlig veldig høyt og ikke minst imponerende, synes hun.

Det handler ikke om å være best, men om å utfordre seg selv, få inspirasjon og møte nye mennesker, sier trommeslager Tore Lødøden om UKM-deltakelsen Foto: Veronica Hjelseth
Marie Hove var presseansvarlig UKM-festivalen i Trondheim. Foto: Veronica Hjelseth