– Christian Krohg var en veldig viktig kunstner, og når vi ser hvor stort engasjement denne saken har avstedkommet, vil vi diskutere den på en konstruktiv måte, sa direktør Karin Hindsbo til Aftenposten mandag.

Verket «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 vil være tilgjengelig for publikum fra tirsdag, opplyser hun. Museet bekrefter også dette i en pressemelding.

Debatt om kansellering

Beslutningen om å sette Krohgs verk i kjelleren satte i gang en debatt om såkalt kansellering. Bakteppet er at museets samlingsdirektør Stina Högkvist kalte verket for kolonistisk. Dette har hun senere beklaget.

– Det har aldri handlet om kansellering eller ideologiske motiver. Den slags holder ikke Nasjonalmuseet på med. Å lage en samlingspresentasjon av en samling på over 400.000 gjenstander handler om valg, sier Hindsbo.

– Krohg er en av norsk kunsthistories mest betydelige kunstnere, og i samlingspresentasjonen er han representert med 13 malerier, så han er altså langt ifra kansellert av oss, understreker museumsdirektøren.

I trappehallen

«Leiv Eiriksson oppdager Amerika» ble vist i flere år i trappehallen i Nasjonalgalleriet, men har aldri vært en del av samlingspresentasjonen som sto klar da det nye Nasjonalmuseet åpnet 11. juni 2022.

Mandag ble det besluttet at verket likevel skal vises i fire uker i Nasjonalmuseets første etasje, bak Vestibylen ved inngangen til utstillingene.