(Rbnett): Romsdals Budstikke møter Pål Henning Ilstad i Gotfred Lies park på dagen som skulle være den første av to festivaldager, med Matoma som den store headlineren. I stedet ble hele festivalen avlyst.

– Hvordan har du det i dag?

– Det er sabla tungt. Personlig er jeg langt nede. Det er fryktelig å ha tapt penger, og ikke få gleden ved å gjennomføre det. Mange har gledet seg til dette. Jeg er oppriktig lei meg for at det ble slik, sier Ilstad.

Rått og brutalt

Torsdag ettermiddag trakk bookingbyrået Atomic Soul, og flere andre byrå, sine artister. Kort tid etter kom beskjeden om avlysning.

– Hva var det egentlig som skjedde?

– For å ta historien. Mandag 14. hadde vi et kveldsmøte med Molde Forum, der vi fikk en tentativ pris på teknisk leveranse. Onsdag 16. kom prisen, med en 24-timers frist på å betale inn. Vi hadde allerede forhåndsbetalt mye, 1 million kroner, og gikk i banken for å finne ut hvor mye vi hadde å flekse på. Det viste seg å være vanskelig med så kort frist. Akkurat det er jeg litt bitter på. Samtidig var vi selvsagt bekymret for billettsalget, som ikke var som forventet. Det kom inn en sidelinje-aktør som ville ta over jobben, og dermed var Molde Forum ute av bildet i begynnelsen av denne uka, fordi vi ikke kunne imøtekomme kravene, sier Ilstad, som ikke vil fortelle hvem sidelinjeaktøren er.

– Deretter gikk vi tilbake til Molde Forum. Og det skal de har ros for, at de forsøkte å finne en løsning. De har sine underleverandører, og det kom krav om en ny sum, en kontantbetaling på 800.000 kroner + garanti. De pengene var egentlig satt av til artister, forteller Ilstad.

Manglet bare artistene

Han forteller at dealen med Atomic Soul var 1 million og 40.000 i forhåndsbetaling for artistene, pluss en garanti på 1,5 millioner kroner.

– Så var de ikke fornøyd med det likevel. At de skulle trekke alle artistene, når vi stiller så mye garanti, fatter jeg ikke. Vi forklarte at vi var skrapa, og ikke hadde mulighet til mer. Vi forhandlet og snakket sammen helt til slutt. Vi vurderte også å sette sammen et program av de andre artistene, som var betalt, men fant ut at det var å grave oss enda djupere ned i gjørma.

– Atomic Soul kommer med krass kritikk av deg?

– Vi har gitt dem billettsalget, vi har vært åpne, og forklart at trenden i Molde er at billetter selges de siste dagene. Vi trodde det skulle løse seg. Så ser Atomic det selvsagt fra sin side. Men jeg synes det er rått og brutalt at de tar alle artistene ut. Det var den dyreste løsningen for alle som ble valgt. Det er kjempetrist, sier Ilstad.

– Atomic Soul mente også at det var manglende gjennomføringsevne?

– Vi hadde kontroll torsdag. Scene sto der, rigg sto der, frivillige, sikkerhet. Vi manglet bare artistene, sier Ilstad.

– Har du vært oppriktig i forhold til Atomic?

– Ja. Jeg har forklart bildet som det er.

Taper to millioner kroner

Ilstad forteller at Istad har vært den eneste samarbeidspartneren som har tilført større kapital. Andre samarbeidspartnere som Sylte og Widerøe har ikke bidratt økonomisk.

– Hvor mye taper du selv?

– Cirka to millioner, tenker jeg. Jeg har ikke ord for hvordan det føles. Å ha brukt to millioner og ikke ha noe igjen for det.

– Har du vurdert å gå til skifteretten og begjære konkurs?

– Det er tanker som er der. Det er en alvorlig situasjon. Men jeg kan ikke si nå hva jeg kommer til å gjøre.

– Hva tenker du om tida framover?

– Vi jobber jo med andre opplegg. En større konsert i Molde neste sommer, og flere andre event. Vi føler at dette prosjektet er såpass godt i gang, og verdt å ta med seg videre. Men nå må vi først gjennomgå dette og få hodet over vannet.

– Hva tenker du om Skyhøyts mulighet til å booke artister etter dette?

– Vi har skadet ryktet vårt, ingen tvil om det. Men det er pengene som gjelder i denne bransjen. Men jeg vet ikke. Jeg har ikke alle svarene i dag.

– Har det vært kapitaltilførsler til selskapet denne uka?

– Jeg har selv ført inn kapital.

– Er det andre…?

– Ja, studentene har vært med og betalt. Hvor mye må du spørre dem om. Her har vi en dialog om å løse dette i form av et tilbud om artister.

– Er det andre utestående krav?

Stab på 12

Det opprinnelige styret til morselskapet Phi Entertainment AS har gjennomgått flere endringer. Opprinnelig besto det av fem personer. Tilbake i styret pr. torsdag i følge Brønnøysundregistrene satt Trude Nistad, Wiggo Hovde og Pål Henning Ilstad.

– Det første styret var mer et interimstyre. Vi hadde behov for en opprensing etter Retiro, forklarer Ilstad.

– Nå har Nistad også trukket seg fra styret. Hvordan er det å stå i dette alene?

– Jeg står ikke alene. Jeg har en stab på 12 rundt meg.

– Det startet med en skyhøy idé om flyplassen. Og endte her. Hva ville du gjort annerledes?

– Jeg ville ikke gått så høyt ut. Men vi tok utgangspunkt i hva andre har fått til, og hva vi mente det var potensiale for i Molde. Vi hadde trua. Men vi kunne begynt i mindre format. Når først karusellen var i gang, måtte vi prøve å fullføre, sier Ilstad, og legger til:

– Men vi kunne knyttet til oss mer fagkyndige folk og vært mer kritisk til leverandørene. Vi rammes hardt av spillet på leveranse.

– Likevel vil du gå på flere konsertarrangment?

– Det ligger flere prosjekt i støpeskjeen. Selv om jeg er oppriktig bekymret for billettsalget i Molde.

Denne saka ble først publisert på Rbnett