Det mener advokat Tor Kolden i advokatfirmaet Alver AS på Lillehammer. I et brev til Stiftelsestilsynet datert 6. juni, der han undertegner som «en av flere enkeltpersoner som er engasjert i Stiftelsen Kjell Holm og Gammelgården Sandbus videre skjebne», viser advokaten til ei rekke forhold han mener Stiftelsestilsynet bør reagere på, når det gjelder avgjørelsen til styret i Stiftelsen Kjell Holm.

Forvaltningsansvar

4. juni la stiftelsen Sandbu ut for salg på det åpne markedet. Blir Sandbu solgt ut på denne måten selger stiftelsen i realiteten «halve formålet» med stiftelsen, skriver Kolden, som mener det strider mot stiftelsens formål.

I 2007, to år før han døde, tilførte Kjell Holm stiftelsen 323 millioner norske kroner og overførte samtidig forvaltningsansvaret av Sandbu til stiftelsen. Dette var et uttrykk for at Holm ville sikre Sandbu et forsvarlig og langsiktig økonomisk fundament, mener advokaten.

– Oppsiktsvekkende

Han reagerer derfor sterkt på styreleder Marianne Ytterdals uttalelser til media, der hun viser til at Sandbu ligger langt fra Ålesund, og at det derfor er vanskelig å forene forvaltningen av middelaldergården med det som er hovedformålet med stiftelsen, nemlig å fremme kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak i Ålesund.

Det er oppsiktsvekkende at sittende styreleder i en stiftelse med et klart og definert formål offentlig går ut og sier at sittende styre IKKE har interesse av å ivareta et aktiva som inngår i stiftelsens eiendeler, og som i vedtektene er spesielt nevnt som et hovedformål for stiftelsen, skriver Kolden.

Som mener dette med all tydelighet viser at styret mener at å støtte tiltak i Ålesund er hovedformålet med stiftelsen, og at styret har til hensikt å tilgodese formål i Ålesund og ikke ivareta Sandbu. Og at dette er i strid både med vedtektene og Kjell Holms ønske og mål for Sandbu.

Penger nok

Han forstår ikke Ytterdals uttalelse til Dagens Næringsliv om at Sandbu er både tid og kostnadskrevende å følge opp og forvalte, når stiftelsen i følge offentlig regnskap har rundt 448 millioner kroner til forvaltning, og de siste tre årene har hatt inntekter på til sammen 101 millioner kroner.

Det haster med en reaksjon fra Stiftelsestilsynet, presiserer Kolden. Dersom gården blir solgt blir det betydelig vanskeligere å finne en fornuftig løsning i saken.

Den kan Stiftelsestilsynet være med på å finne, mener advokaten. Han viser til tidligere brev til tilsynet der stiftelsen selv har skissert en løsning der Sandbu skilles ut som egen stiftelse med en tilhørende grunnkapital. Men da må beløpet være langt større enn de 20 millioner som stiftelsen foreslår, skriver Kolden.

Privat bruk

Når de først er i gang bør stiftelsestilsynet for ordens skyld gå inn og klarlegge hvordan styret har brukt Sandbu, om bruken er i samsvar med styrets forvaltningsoppgaver. At Sandbu ikke er benyttet til egne private formål for styrets medlemmer og/eller nærstående til disse og for stiftelsens regning, oppfordrer Kolden.

– Skittentøyvask

«Advokat Koldens uttalelser gir uttrykk for synspunkter og vurderinger Stiftelsen Kjell Holm ikke deler. Vi ønsker ikke å gå inn i den offentlige skittentøyvasken Kolden tydeligvis ønsker å skape i et forsøk på å hindre at Sandbu selges.

Sandbu er ivaretatt og oppgradert vesentlig de siste årene, alt i regi av Stiftelsen, og gården har neppe vært i bedre stand noen gang tidligere enn den er akkurat nå.

Vår oppfatning er at et salg av Sandbu vil kunne gjennomføres innenfor dagens regelverk og dagens vedtekter. Vi vil forholde oss til brevet Kolden og flere har sendt til Stiftelsestilsynet, og gjøre de oppklaringer overfor tilsynet som måtte være nødvendige» skriver styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Marianne Roald Ytterdal, i sitt tilsvar til Sunnmørsposten.