– På denne tida i går opprettet vi gruppa. Og nå har den allerede økt til over 1.000 medlemmer. Det sier meg at det er et veldig sterkt engasjement for denne saken, og at folk trenger filialen på Moa, sier Vegard Buset om Facebook-gruppa «NEI til nedlegging av bibliotekfilialen i Spjelkavika».

Ingen steder som biblioteket

Administrasjonen i Ålesund kommune har for tredje gang foreslått å legge ned biblioteket for å berge et trangt budsjett. De forrige rundene kom i 2011 og 2012. 17-åringen har gjennom ungdomsåra vært en veldig aktiv bruker av biblioteket. Nå sier han at han ikke vil gi seg før kuttforslaget er lagt dødt. I tillegg til Facebook er både underskriftskampanjer og oppmøte i bystyresalen aktuelle virkemidler, sier han.

– Hva er det som får deg til å engasjere deg i denne saken?

– Biblioteket er en så utrolig viktig kulturinstitusjon. Og det er for absolutt alle. Det er ingen andre plasser vi kan låne både bøker og digitalt innhold, slappe av, gjøre lekser, være på nettet, og det helt gratis, sier Buset.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Mange yngre

Han er nå ganske oppgitt over at det havner på rødlista igjen.

– Dette har jo vært oppe to mange ganger før? Jeg trodde de hadde skjønt tegninga nå, men neida, sier Vegard Buset.

– Er andre på din alder like engasjert?

Bibliotek eller IKEA?

En annen som i årevis har engasjert seg for biblioteket, er Ole Johnny Larsen. Læreren er medgrunnlegger av gruppa.

– Jeg mener at nedlegging av biblioteket er en rasering av kulturtilbudet i indre bydel. Vi har en masse butikker, javel. Men hvordan skal de fylle hullet etter et bibliotek, sier Larsen, som lovpriser innsatsen de ansatte ved filialen gjør.

– De har en helt uvanlig serviceinnstilling, enten vi tar kontakt fra skolen eller privat. Heldigvis har jeg god tiltro til politikerne i denne saken. De har sagt nei til nedlegging før, og kommer til å gjøre det igjen, sier Larsen.

I et innlegg på facebook-gruppa avslutter han med følgende spørsmål: «De kan da vel ikke leve med å være det bystyret som sa ja til IKEA men nei til biblioteket?»

Følg smp.no på Facebook

På et døgn fikk Facebookgruppa «NEI til nedlegging av bibliotekfilialen i Spjelkavika» over 1.000 tilhengere. Faksimile: Facebook
Ole Jonny Larsen er lærer og har sett biblioteket truet to ganger tidligere. Han tror politikerne vil berge det igjen. Arkivfoto