«Restaurantguiden» er nytt konsept i Sunnmørsposten hvor duoen Nils Henning Nesje og Odd-Sølve I. Grannes skal spise seg gjennom Ålesunds restauranter, for så å trille terning.

Der det lenge var vanlig med alias og hemmelighetskremmeri når avisene skulle anmelde restauranter, velger Odd-Sølve og Nils åpenhet.

– Folk skal vite hvem som står bak. Men vi vil ikke varsle restaurantene på forhånd, sier Odd-Sølve.

– Men det kan nok være at vi legger hodet på hoggestabben, supplerer Nils.

De er klare på at om en restaurant ikke leverer godt nok, blir det dårlig karakter.

– Vi besøker første restaurant allerede denne uka, men de første anmeldelsene blir ikke publisert før i november. Da har vi fått samlet opp flere vurderinger, uten at det har gått for lang tid siden besøket, sier Odd-Sølve.

«Norges herligste kokk»

Nesje er duoens proff-alibi. Han er utdanna kokk og har blant anna i lang tid jobba med fremming av lokalmat. I tillegg har han god erfaring fra dommerfaget, da han har vært dommer i blant annet Det Norske Måltid og i Oste-VM. Ikke minst er han kåret til «Norges herligste kokk» av Kvinner og Klær.

Nå er Nesje selvstendig næringsdrivende og leier kokkekunstene sine ut til private og bedrifter. Hans siste jobb som kokk var for Storfjord Hotell, der han etablerte et lokalmatkonsept.

– Nils gjør de faglige vurderingene. Jeg kan ikke si om et kamskjell er overstekt eller ikke, men det vet Nils. Men jeg vet hva som smaker godt, sier Odd-Sølve.

Grannes er journalist i Sunnmørsposten og matinteressert. På fritidsreisene hans er restaurantbesøk en viktig del av opplevelsen. Men det å være matskribent er nytt for han.

– Vi har gjort noen tester og det har blitt konkludert med at det fungerer.

De skal ikke bare gå etter stjernene, men i starten blir det hovedsakelig restauranter hvor man kan sitte og bli servert.

– Kebabsjappene går fri enn så lenge. Men det er viktig å påpeke at restaurantene får karakter ut ifra hva de leverer innenfor sitt konsept. Du kan få en sekser selv om du serverer burger, sier Odd-Sølve.

Restaurantanmeldelser i Ålesund har ifølge Nils vært en mangelvare, men han mener det passer bra å starte nå som Ålesund holder på å utvikle en fin matscene.

– Vi har råd til å gå ut. Dessuten har vi blitt mer internasjonale.

– Kanskje finner vi noen skjulte perler som folk ikke er klare over, sier Odd-Sølve.

Rikt tilbud

– Vi gjør dette fordi vi vil belyse det som skjer på restaurantfronten. Rett og slett slik at flere kan bli bedre kjent med byen sin.

Det sier Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten. Hun kan opplyse om at det tidligere har vært to runder med matanmeldelser i avisa.

– Det ene paret gikk under navnene Smitt og Smule, det andre Hedda og Gabler. Nå er tanken at man bør stå fram med navn når man anmelder noe, slik at man kan stå for vurderingene som har blitt gjort.

Hun tror likevel ikke dette vil påvirke arbeidet.

– Bare det å vite at noen er ute og vurderer vil skjerpe både kvalitet og service. Det vil komme alle gjester til gode.