Død, drap og livet med suksess. Hva annet snakker populære krimforfattere om når de endelig møtes?

– Det får de som har sikret seg billett vite alt om. Samtalen mellom Jo Nesbø og Henning Mankell lørdag kveld har vært utsolgt lenge, forteller festivalleder Rolf Orø.

Bjørnsonfestivalen varer i år fra 28. -31. august.

– Både Nesbø og Mankell har sterk tilknytning til Molde, men det at de er her samtidig blir lagt merke til. Det er flere litteraturfestivaler som misunner oss dette arrangementet, sier Orø.

Prisbelønnet

En annen forfatter Orø oppfordrer folk til å få med seg er britiske A. S. Byatt torsdag kveld:

– Kanskje det største navnet vi har i programmet i år, men likevel kanskje den minst kjente. Jeg ergrer meg ennå over at jeg som ung ikke fikk med meg Miles Davis på Moldejazz. Jeg gjør ikke samme tabben to ganger. A. S. Byatt skal jeg få med meg. I litterære kretser sperrer folk øynene opp når de hører navnet hennes, sier Orø.

Soning og forsoning

Et todelt hovedarrangement på fredag har tittel «Forsoning og tilgivelse», rettet mot både unge og voksne.

Norsk kriminalomsorg er tema først, seksuelle overgrep og sorgen etter 22. juli er tema i del to. Der skal blant andre Unni Espeland Marcussen delta. Hun mistet datteren Andrine på Utøya. Elever fra Ålesund videregående skole har meldt seg som publikum.

– Også programposten «Hvorfor bør vi lese dikt» med Gunnar Wærnes trekker ålesundere til Bjørnson. Hele 80 elever ved Akademiet i Ålesund vil få med seg dette, så vi ble tvunget til å finne et større lokale, sier Orø.

Sunnmøringer

Marianne Heske er årets festivalkunstner, og viser dukkehoder og digitale landskapsbilder.

Andre sunnmøringer som vil prege festivalen er Margreth Olin, Linda Eide og Brit Bildøen, med film, foredrag og samtaler om henholdsvis menneskeverd, egen mor, og samtidslitteratur.

– Den som ikke finner noe som fenger på årets festival, er virkelig sær, mener Rolf Orø.