Som guttunge var Håvard Vikhagen (60) begeistret for vikinger. Den guttungen er malt inn i serien om Hjørungavågslaget, som lørdag ble åpnet i Aalesunds kunstforening.

Bildet viser fem barn som speider utover vågen, der fremmede vikingskip nærmer seg. Enn så lenge er det fred i fjorden.

Flere malerier senere ender historien i en brutal massakre, der taperne halshogges etter tur, og hodene settes på stake. Likhaugene var store i Hjørungavåg i året 986, viser Vikhagen. Landskapet er gjenkjennelig i dag.

Brutalitet

Serien består av 37 malerier i blåtoner. Maleren har gått tett på. Han sammenligner seg med en fotograf med et skittent objektiv.

– Vi nordmenn liker å fremstille oss selv som fredselskende. Men også nordmenn har begått overgrep, sier Vikhagen, som selv er født i Hjørungavåg.

Hans egen begeistring for vikinger har blitt mer nyansert.

– Vi kan fortsatt være stolte av båtkulturen og samholdet vikinger imellom. Men slaget ved Hjørungavåg var ikke en del av en nasjonal selvstendighetskrig, slik den gjerne blir framstilt. Slaget var et privat oppgjør mellom to konger som krangla om territorier. Det var ingen verdig sak å dø for. Likevel ble mange brutalt drept. Taperne ble halshogget med øks, forteller Vikhagen.

Dokumentar

Meningen i prosjektet fant han ved å gå forbi mytene, og lete etter ekte bilder på nett.

– Vikingene blir ofte framstilt sirkusaktig, i flotte antrekk og på god avstand. Skulle jeg først gå inn i dette, var det viktig for meg å ikke havne i en nasjonal begeistringsrus over hvor modige vikingene var. I arbeidet søkte jeg opp bilder på nett av massakrer og henrettelser. Slaget ved Hjørungavåg er godt dokumentert, med ord. Jeg ville gjøre det til en visuell opplevelse. Det jeg har malt har hendt, sier han.

– Hvorfor bruke kunsten hvis poenget er å dokumentere?

– Fordi det ikke finnes fotografier fra vikingtida. Likevel har vi mange indre bilder av vikingene som ikke stemmer.

Syria i dag

– Jeg vil vise folk hva vikingene gjorde. Vi vet om brutaliteten, men det er noe annet å se det. Jeg har malt overgrepene i Hjørungavåg slik en fotograf ville ha dokumentert det. Menneskene ligner oss, sier han, og legger til:

– Det er de samme overgrepene mot sivilbefolkningen som skjer i land som Syria og Afghanistan i dag. Vi nordmenn skiller oss ikke fra andre folk, hvis vi ser historisk på det.

Med utstillingen følger et essay om slaget av forfatteren Thorvald Steen.

Utstillingen står til 16. mars. Etter det åpner en ny utstilling med Håvard Vikhagen samme sted, men da med nyere malerier.

Slaget. Krigshandlinger blir mindre heroiske når vi kommer tett på. Her fra maleriserien «Slaget ved Hjørungavåg, 2013».