I januar søkte Aalesunds Handelsforening om å få sette opp en over fem meter høg statue på Dronning Sonjas plass.

Statuen er laget av kunstneren Terje Fagermo, og er en stor versjon av prisen som årlig blir delt ut til særlig nyskapende bedrifter eller personer på Nordvestlandet.

Søknaden skal mandag behandles i komité for kultur og oppvekst.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Nye retningslinjer

Handelsforeningen håper på en avklaring før sommeren slik at de rekker å sette den opp før kunstnerens 80-årsdag til høsten.

Kommunen ville helst vente med å behandle saken før virksomhet for kultur hadde utarbeidet nye prosedyrer for plassering av statuer og relieffer i kommunene.

Disse prosedyrene blir ikke klare før til høsten. Saken kommer likevel opp nå slik at det er mulig å få statuen opp raskt, om politikerne ønsker det.

Følg smp.no på Facebook

«Visuelt løft»

Dronning Sonjas plass eies av Ålesund kommunale eiendom. De ønsker ikke å uttale seg om hvilken form for utsmykning plassen bør ha, men åpner for at det kan plasseres en statue her.

Rådmann Olaug Flø Brekke mener «Nyskaperen» er spennende og utfordrende.

– Dronning Sonjas plass framstår i dag som et grått og trist byrom. Statuen vil gi plassen et visuelt løft, skriver hun i sakspapirene.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Kan flyttes

Søknaden har vært på høring hos festivaler som benytter plassen på sommeren, her er det ikke kommet alvorlige innsigelser på plasseringen.

Både rådmann og søker understreker at statuen er flyttbar. Det betyr at om man seinere kommer fram til at Dronning Sonjas plass ikke er rett sted for statuen, så kan den flyttes.