Skulstad har jobbet fram forslag til nye retningslinjer for kunst i offentlige bygg, anlegg og byrom i Ålesund kommune på vegne av Rådmannen.

Forslaget skal behandles av politikerne i Kultur- og oppvekstutvalget 18. april.

Fagpersoner

Skulstad foreslår å opprette et kunstutvalg med fire personer:

En kunstner eller kunsthistoriker som skal være utvalgets leder, en arkitekt oppnevnt av Møre og Romsdal Arkitektforening, en fra plan- og bygningsavdelingen i Ålesund kommune med «solid innsikt» i reguleringsplaner, og ett menig medlem. Sistnevnte «bør i rimelig grad ha interesse for estetisk styrking av offentlige og urbane miljøer» står det i forslaget.

Kunstneren og arkitekten skal ha kunstnerisk flertall i utvalget.

Hånd på rattet

– Hva blir bedre med et kunstutvalg?

– Alt vil være en forbedring. Med nye retningslinjer får kommunen hånda på rattet i alle saker som handler om kunst i Ålesunds offentlige rom. Det har vært mange flotte private initiativ opp gjennom årene, men uten klare retningslinjer kan utsmykningen av en by fort bli litt tilfeldig. Mange byer jobber etter slike retningslinjer allerede, som Trondheim, Sandnes, Levanger og Molde. Det er på tide at Ålesund også får dette på plass, sier Skulstad.

Det er særlig diskusjonene rundt skulpturen «Hundevakta» de siste par årene som har tydeliggjort behovet for bedre kontroll med plassering og ansvar for kunsten, ifølge Skulstad.

«Hundevakta» hedrer krigsseilernes innsats under andre verdenskrig, men har hatt en noe omflakkende tilværelse i senere tid, og publikum har blant annet reagert på den foreløpig siste plasseringen ved Skansekaia, uten sikt til havet.

Finansiering

Et fond skal finansiere både innkjøp av ny kunst og vedlikehold av den eksisterende, foreslås det. Én prosent av deler av investeringsbudsjettet i kommunen skal gå til fondet hvert år. Investeringer innen blant annet datateknologi, renovering av bygninger og kjøp av bygninger og tomteareal er ikke medregnet. Beløpet vil variere år for år. Hvor mye det kan være snakk om i kroner, har ikke Skulstad noe tall på.

Driftskostnadene til utvalget i form av møtehonorar skal tas opp i forbindelse med budsjettbehandlingen til høsten. Om mottak av gaver står det at kunstutvalget har mulighet til å avslå. Kommunen skal også ha rett til å fjerne eller omplassere kunstverk, også de som er gitt som gave.

<strong>På flyttefot:</strong> Monumentet «Hundevakta» ble midlertidig trukket fram under 8. mai-markeringa i 2015, som bildet viser, men er nå mer bortgjemt i utkanten av Tollbuparken. Et utvalg i kommunen vurderer nå en helt ny plassering, før et eventuelt nytt kunstutvalg er på plass og kan overta jobben. Foto: Staale Wattø