– Det er et tett bokprogram tre hele dager til ende. Personlig gleder jeg meg veldig til i kveld, med blant annet Ari Behn og Per Heimly i programposten «litterær Pecha Kucha», forteller Eivind Rutle (32).

Og forklarer at «Pecha Kucha» er en japansk presentasjonsteknikk.

– Og så ser jeg fram til at Ragnar Hovland med forfatterne Knut Nærum, Vigdis Hjort, Kristian Klausen og Olav R. Øyehaug på lørdag skal diskutere det morsomste de har lest, sier Rutle.

Bredde

Ålesunderen var festivalsjef for Oslo Bokfestival også i fjor, da den for første gang ble arrangert. Han har tidligere jobbet seks år i «Foreningen !les».

Rutle håper de samme 120.000 publikummerne fra i fjor, og kanskje enda noen til, vil oppsøke festivalen denne helga. De har i så fall 230 litterære arrangement å velge mellom.

– Over 200 forfattere kommer til festivalen. Store navn som Sofi Oksanen, Cecilia Samartin og Jan Guillou kan bidra til å løfte fram mer ukjente forfatterskap, sier Rutle.

Hilde Myklebust fra Vanylven og Sandra Lillebø fra Ålesund er blant debutantene som blir nærmere presentert i «Debutanttimen». Fotballmamma Berit Riise deltar i programmet «Fotballens mange ansikt».

Nye bøker

Rutle kaller bokfestivalen for et «velorganisert anarki». Den norske forleggerforening og Den norske bokhandlerforening er arrangører av festivalen, og bokklubbene er involvert. Festivalen har to hovedscener, ved Spikersuppa midt i sentrum og ved Operaen.

– I tillegg kjører vi en egen lydboktrikk i byen, og en Black Metal-buss som tar publikum med på guida turer til steder av interesse. Det skal synes at Norges største bokfestival er i gang, understreker Rutle.

– Det å lese er jo i utgangspunktet en ensom aktivitet. Men bøker er også underholdning, og litteratur er utgangspunkt for mye sosialt. I år har vi med et «Festival- universitet». Ti fagfolk sprer kunnskap om temaer som Lady Gaga, forskningssvindel, terror og skolejuks, sier Rutle.

Sjekking

Festivalen skal ha noe for alle; for barna, for storleserne, krimelskerne og de som bare leser Donald («Andeby for voksne» i kveld).

– Og alle med en forfatter i magen inviteres til speed-dating med forlagsredaktørene. De får tre minutter på å selge inn en bokidé hos tre redaktører hver, sier Rutle.

Jan Guillou er på festival.
Morsomt. Ragnar Hovland skal diskutere det morsomste han har lest.
Mindre morsomt. Anne B. Ragde om husmora på 60-tallet.
Dypt alvor. Sofi Oksanen er kjent for usminkede og brutale kvinneportretter.