Lørdag åpnet utstillingen «Narcissus» av Stuart Franklin på KUBE i Ålesund.

– Det er et fantastisk vakkert landskap her. Det er noe med måten lyset skifter på. Det gir meg fred og inspirasjon, sier fotografen.

Det var for tre år siden at han oppdaget det norske landskapet. Franklin holder til vanlig til i London når han ikke reiser rundt og fotograferer.

– Jeg var i Norge første gang for å undervise på fotofestivalen Nordic Light. Jeg hadde en venn som kjørte meg litt rundt omkring i området, og jeg forelsket meg helt i stedet og menneskene, forteller Franklin.

Kjøpte hytte

Derfor kjøpte Franklin seg ei hytte på Otrøya i Midsund. Han er der ti ganger i året og fotograferer landskapet.

Han er også utdannet geograf, og det skinner gjennom i arbeidet hans. Bildene på utstillingen er tatt på Otrøya. Han ser på vestnorsk natur med et helt spesielt fokus. Bildene hans har dobbel betydning.

– Franklin viser det skjulte norske landskapet og dets innhold. Det han fanger er det intime i naturen som man ikke øyeblikkelig oppdager, sier Stina Aadland Jensen, kurator for utstillingen.

En stokk kan for eksempel se ut som en hund, og en sommerfugl kan se ut som en munn.

– Denne utstillingen gir oss en ny mulighet til å oppfatte landskapet vårt. Det blir vår storsatsing i sommer, sier han.

Egoet

Tittelen på utstillingen, «Narcissus», refererer til historien om den greske jegeren Narkissos som ble så forelsket i sitt eget speilbilde og sin egen skjønnhet at fjellnymfen Ekho, som elsket ham forgjeves, dømte ham til døden.

– Serien Stela I-VII refererer til en steintavle brukt som gravmonument eller minnetavle, sier Aadland Jensen.

Stela-bildene er en del av utstillingen som er hengt opp i ulike versjoner rundt omkring i lokalet. Det er et bilde av et fjell og vannets refleksjon av fjellet.

Inspirert

Franklin har vunnet en rekke priser og utmerkelser, som for eksempel World Press Photo, Tom Hopkins Award og Christian Aid Award for humanitarian photograpy, og jobber for National Geographic.

– Det som er nytt med dette arbeidet til forskjell for det jeg tidligere har gjort, er at jeg har begrenset meg til et lite område. Jeg tar bilder ved hytta, av trærne og vannet i nærheten på Otrøya, forteller Franklin.

– Jeg skal fortsette å være på Vestlandet så mye som mulig også fremover. Jeg blir inspirert av å være her – senest på fredag var jeg ute og tok nye bilder ved hytta, sier han.

Se også: Kongelig utstilling til Ålesund

Les fleire kulturnyheter på smp.no

Munn eller sommerfugl? Dette bildet er en del av utstillingen og heter «Butterfly becomes a leaf, becoming a lip».