– Helt tydelig at Dronningen må ha moret seg med arbeidet på det grafiske verkstedet. Jeg opplever en stor glede i arbeidene hun stiller ut, og interesse for grafikk som uttrykksform. Det sier Kube-direktør Nils Anker som mandag for første gang kunne vise publikum i Ålesund Dronning Sonjas kunstverk.

24 kunstverk

Ørnulf Opdahl rakk ikke hjem fra Seattle for å høre ordfører Bjørn Tømmerdal holde åpningstalen for utstillinga «Tre reiser. Tre Landskap» som han og Dronningen og Nupen står bak.

Rundt hundre kunstnere og kunstinteresserte ålesundere var til stede under åpninga av utstillinga som består av 24 grafiske verk som er trykt ved Atelje Larsen i Helsingborg.

Følg smp.no på Facebook

– Dronningen har talent

– Åtte kunstverk signert hver av de tre kunstnerne. Med begrepet tre kunstnere har jeg allerede definert vår folkelige Dronning som en kollega av Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen. Om hun er enig i denne merkelappen, vet jeg ikke, men i et intervju i anledning utstillingen har hun sagt at kunsten er blitt et arbeidssted, og ikke bare et fristed, påpekt Tømmerdal i talen der han også trakk fram Dronningens ønske om å løfte fram unge kunstnere.

– Hva synes du om kunstverkene de tre presenterer?

– Jeg er imponert! Ørnulf Opdahl overgår nærmest seg selv med tanke på at grafikk ikke er det han steller mest med. Og Dronningen utviser et kunstnerisk uttrykk, som jeg mener går under merkelappen god kunst. Hun har talent, mener Bjørn Tømmerdal.

Imponert

Ordføreren var ikke alene om å si rosende ord om «Tre reiser. Tre Landskap». – En fint presentert utstilling, og mange fine motiv en trenger tid til å studere. De tre kunstnerne imponerer, var kommentarer publikum kom med.

– Kunsten til de tre passer godt sammen. Og Dronningens bilder er aldeles nydelige. Jeg liker at de er så luftige, sier Marit Hurlen og ser i retning av motivet «Utstråling» signert av Dronning Sonja.

Motivene i Dronningens trykk stammer fra fotografi hun tok nede i en isgrotte på Svalbard i 2006. Ørnulf Opdahls viser vinterreise i Vestlandslandskap, mens indre reise og søken etter stillhet er tema i Kjell Nupens grafikk.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Ære for Kube

Utstillinga «Tre reiser.Tre Landskap» er resultat av et større kunstprosjekt de tre kunstnerne har samarbeidet om for å skape interesse for og inspirere til utviking av papirbasert kunst. En kunstmappe som inneholder de 24 trykkene som vises i utstillingen, ble laget for å skaffe inntekt til stiftelsen de har opprettet, - H. M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend. Både Dronningen, Nupen og Opdahl har et ønske om å løfte fram grafikken.

– Hvordan oppleves det å ha en utstilling som dette i Kube?

– Kjempeflott å få tilbudet om å vise utstillinga «Tre Reiser. Tre Landskap». Det opplever vi som en stor ære, sier Nils Anker og legger til:

– Særlig fordi den omfatter verk av Dronningen, men også fordi verk av Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen, som begge er kunstnere av nasjonalt og internasjonalt format, er med. For Kube er det spesielt gledelig at vår lokale kunstner Opdahl, som vi verdsetter høyt, er representert. Det er interessant å se hvordan disse tre har samarbeidet om denne utstillinga.

Omfattende turné

Det er Henie Onstad Kunstsenter, som har produsert vandreutstillinga «Tre reiser. Tre Landskap».

Første gangen Dronning Sonjas, Opdahls og Nupens kunst ble presentert var i november 2011 i Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Så gikk turen til Henie Onstad Kunstsenter i Oslo, før kunstverkene nå har stanset i Ålesund på sin omfattende visningsturné rundt om i landet. Grafikken signert Dronningen og hennes to kunstnerkollegaer vises i Kube til 1. september.

Dronningkunst: «Luftig eleganse» er tittelen Dronning Sonja har gitt dette grafiske verket hun viser i Kube.