– Dette skal bli en møteplass for dem som bor i Rauma, besøkende og turister. Vi vil formidle fjellsport til alle, sier styreleder Fred Husøy ved senteret til Sunnmørsposten.

Kronprinsen åpner

Den offisielle åpningen vil skje med HM Kronprins Haakon fredag 13. mai, og enn rekke politikere og andre gjester er spesielt invitert. Tindesenteret er et spleiselag mellom Norsk Tindemuseum på Åndalsnes, Rauma kommune og Møre og Romsdal Fylkeskommune. Staten er foreløpig ikke inne i prosjektet.

– Tindemuseet har bidratt mest inn i dette spleiselaget gjennom den samlingen som fjellveteranen Arne Randers Heen (1905–1991) har overdradd til senteret, sier Husøy.

Kongen av Romsdalshorn

– I store deler av sitt liv samla Heen inn historisk materiale fra norsk tindesport. I 1990 åpnet Norsk Tindemuseum på Åndalsnes basert på hans private samlinger. Han sto på toppen av Romsdalshorn for første gang som 23-åring i 1928. I 1985, som 80-åring, gjorde han sin siste tur på Romsdalshorn. Til sammen hadde han da vært 233 ganger på toppen, og vil for alltid bære hedersnavnet «Kongen av Romsdalshorn», heter det på hjemmesida til tindemuseet.

Erfaren arkitekt

Det nye senteret ligger like nedenfor jernbanestasjonen på Åndalsnes og skal illustrere en tinde. Riktig nok kan det ikke helt konkurrere med de ekte tindene som omkranser Romsdalen.

Senteret er tegnet av arkitekt Reiulf Ramstad, som også har tegnet Romsdalsmuseet i Molde og Trollstig-platået. Bygget på ca. 1300 kvadratmeter, har kostet 56 millioner kroner, og har en aksjekapital på 25 millioner.

Næringshage

Det er tre ansatte ved tindesenteret med Anita Vik Buckley som leder.

– Vi har villet legge til rette for et fagmiljø ved senteret. Det er blitt en næringshage med 12 kontorplasser, sier Husøy.Foruten en klatrevegg der de fleste kan forsøke seg på sporten under trygge omgivelser, er det utstillinger og multimedia som skal gi et godt innblikk i norsk fjellhistorie.

3D-kino

I tillegg er det en kinosal med hundre plasser der man kan se 3D film. En kafé har man også fått plass til. Spiret Spiseri.

<strong>Klatrevegg:</strong> Senteret inneholder en klatrevegg som åpner for at mange kan prøve seg på fjellsporten under trygge omgivelser.Foto: Nettsida til Tindesenteret.