Søndag holdt SOS-barnebyer i Møre og Romsdal en såkalt barnebymarsj i Ålesund, sammen med 12 andre byer for øvrig i Norge.

– Her deltar både barn og voksne. Vi ønsker å sette fokus på at mange barn ikke har den omsorgen som de egentlig trenger, både her i landet og ute i verden, sier fylkesleder Kari Mette Abusland til smp.no.

Barn bor i SOS-barnebyer i 134 land. Abusland mener det er et stort behov for hjelp, slik at barn kan få skolegang og voksne kan få støtte til å klare seg.

Arrangementet i Ålesund startet ved Spjelkavik idrettspark klokka 12. Her var det aktiviteter og underholdning underveis, med blant annet kasting på bokser, rokkering, amerikansk fotball, tauhopping, bamsesjukehus, ansiktsmaling, kasting på bøtte, rebusløp, musikk og salg av kake og kaffe.

– I tillegg hadde vi en quiz med spørsmål om SOS-barnebyer, forteller Abusland.

– Har du inntrykk av at barn i Norge forstår at ikke alle barn har det like bra rundt om i verden?

– Mitt inntrykk er at barna er veldig godt opplyste. Jeg tror virkelig at de skjønner mye mer enn enkelte tror. I dag hadde vi åtte barn som hjalp til og sto vakter, og vi hadde i tillegg en assistent på barnesjukkehuset.

Abusland skal sammen med fylkeslaget snart reise til Tanzania. Det er samlet inn 1,8 millioner som skal brukes til å bygge hus og felleskostnader i barnebyer. Her bor det familier som lever godt under fattigdomsgrensen.

– En barneby er som en grend i en bygd. Historisk sett har vi etablert en 10-15 hus og leiligheter. Vi forsøker å integrere familiene, og tror modellen er veldig bærekraftig, sier fylkeslederen.

Hun mener at ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

– For eksempel er etablering av barnehager viktig. Da kan mor ut og arbeide. Jeg tror modellen er veldig bærekraftig fordi den er så enkel, sier hun.

Se stor bildeserie over.