Snart blir han å se på kinolerretet som geologen Johannes, sjef i NORSAR, et norsk forskningsinstitutt som eksisterer i virkeligheten og som spesialiserer seg på seismologi.

Prøver å bruke fornuft

Etter «Bølgen» i Geiranger blir geologen Kristian (Kristoffer Joner) igjen i Geiranger, full av skyldfølelse, mens resten av familien flytter tilbake til Oslo.

Tre år etter får han snusen i at Oslo-Graben – som utløste det store Osloskjelvet i 1904, også det hentet fra virkeligheten – har begynt å røre på seg igjen.

Amdam spiller antagonisten som nekter å høre på Kristian når denne advarer mot det han frykter vil skje i Oslo.

– Johannes gjør bare det en person i hans stilling er satt til å gjøre, nemlig å forholde seg til fakta. Lenge er det ingenting som tyder på noen reprise av det store Osloskjelvet.

– De to har vært gode kollegaer, og Johannes prøver å hjelpe kollegaen sin som han mener baserer seg på antakelser og ikke har belegg for det han sier, forklarer Amdam, som likte rollen som nøktern vitenskapsmann.

En fest å spille mot Joner

Til daglig er Amdam, opprinnelig fra Ørskog, ansatt på Den Nasjonale Scene i Bergen.

Den erfarne dramatikeren, teater-, film- og TV-skuespilleren er full av beundring for Kristoffer Joner.

– Han er en fest å spille mot. Jeg har enorm respekt for ham som filmskuespiller. Selv er jeg en novise i filmfaget. Kristoffer har en sånn profesjonalitet, en sånn intens tilstedeværelse og arbeidsvilje at det er bare å ta av seg hatten. Ikke bare har han en ekstrem dedikasjon til jobben sin, han deler også sjenerøst av kunnskapen sin, og stiller gjerne opp på fritida for at du skal gjøre det best mulig i rollen din, sier Amdam.

Mange baller i lufta

Denne høsten har han permisjon fra DNS for å drive med andre prosjekt.

Blant annet blir han å se i filmen «Battle», der han spiller faren til den unge danseren Amalie, spilt av Lisa Teige fra «Skam». Denne filmen har kinopremiere 28. september.

Sunnmøringen har også vært med i sesong to av «Okkupert», og sesong tre av «Aber Bergen». Pluss at han nylig hadde et par innspillingsdager på Sunnmøre der han har en rolle i sesong to av «Heimebane».

Denne høsten skal han også jobbe som regissør.

– Jeg skal sette opp «Babettes Gjestebud» som monolog, og den skal spilles i kirka. Og så har jeg ei rolle i en ny TV-serie, men det er alt jeg kan si så langt.

Bygger opp nynorskteater

Hovedgrunnen til permisjonen er at han skal være med å bygge opp Hordaland Teater i Bergen, et nynorskteater for voksne.

– Målet er å gjøre dette større og viktigere. Dette brenner jeg veldig for, og jeg skal inn i ei 100 prosent stilling i 2019, som regissør, dramatiker, skuespiller og det de måtte kunne bruke meg til, forteller Amdam.

Han er 56 år, og får stadig nye utfordringer.

– En blir jo aldri utlært, men lærer hele tida, og dess mer kunnskap en får, dess morsommere blir det.

– Jeg føler ikke at det er noen fare å bli eldre, det er fascinerende og en stor glede å få fortsette å utvikle seg, sier Amdam.

På kino 31. august

17. august åpner «Skjelvet» filmfestivalen i Haugesund, og 31. august kommer den på kino.

– Hva synes du om filmen?

– Jækla bra! Å se på scenene med meg sjøl orker jeg ikke. Men det er en kjempegod film, som ikke blir mindre spennende av at den er realistisk og basert på fakta. Ifølge forskerne er dette en situasjon som faktisk kan oppstå i virkeligheten.

– Og så er det vel alle vestlendingers drøm å se Oslo gå til grunne, fleiper Amdam.