Hvordan kjøper du bøker? Bruk kommentarfeltet under !

En undersøkelse Bokhandlerforeningen utfører årlig, viser at stadig flere bokkjøpere velger å bestille sin papirbok på internett. I fjor svarte 17 prosent av bokkjøperne at de kjøpte sin siste bok på nettet.

Dermed passerte nettsalget bokklubbsalget, og nettet er nå den nest største salgskanalen for bøker etter bokhandlene.

Først og størst

– Vi var den første nettbokhandelen, og vi er fortsatt Norges største nettbokhandel, sier daglig leder i Haugenbok, Lars-Ove Hammer.

Han forteller at omsetningen økte i fjor i forhold til året før som også var et vekstår. I 2011 solgte selskapet i Volda bøker for 114 millioner kroner. Årets tall er ikke klare ennå. Men det er vekst, og veksten ser ut til å fortsette inn i 2013.

Haugenbok er en tradisjonsrik bokhandel i Volda. I 1980-årene startet daværende eier postordresalg av bøker i stort omfang og i 1997 tok firmaet steget inn på internett. Det har vært en suksess til nå.

Følgsmp.no på Facebook

Bok på dagen

Boksalget over disk i Volda ble lagt ned i 2009, etter 80 års drift. Nå kommer bestillingene inn over internett og sendes ut med Posten. Bokhandelen har et lager på 20.000 boktitler, og sendte i fjor ut 42.000 ulike titler til kundene.

– Vi er også den raskeste internettbokhandelen, sier Hammer som støtter seg på en undersøkelse gjort av selskapet Synovate som sammenlignet de store nettbokhandlene.

– Bestillinger vi får inn går ut samme dag. Får vi bestillingen på en bok før klokken 12, kan vi sende den som brev og da har kunden den dagen etter. Vi klarer det nok om bestillingen kommer en time senere også, sier Hammer.

Nettbokhandelen har 21 ansatte i Volda, og er den viktigste kunden til Posten på Sunnmøre.

Bestiller på nett

De fleste kundene bestiller på nettet, men haugenbok.no lager fortsatt en papirkatalog og driver «vanlig» postordre.

– Mange finner bøker de vil bestille i katalogen, men de bestiller på nettet. Det er ikke så mange kuponger vi får inn lenger, sier Hammer.

Han forteller at en stor del av salget før internett var større verker. Nå går det mest i enkeltbøker.

Undersøkelsen fra Bokhandlerforeningen viser at nettboksalget har økt fra 5 prosent av salget i 2003 til 17 prosent i fjor. Samtidig har bokklubbene tapt markedsandel mens bokhandlene har styrket seg. I fjor svarte 59 prosent at de kjøpte sin siste bok i en bokhandel.

Lesflere kulturnyheter på smp.no

Eboken kommer

Undersøkelsen tyder på fortsatt stor vekst i internettsalget av bøker. På spørsmål om hvor de vil kjøpe sin neste bok, svarer 32 prosent internett. I gruppen 25 – 39 år er tallet hele 44 prosent.

Eboken kan skape nye endringer i kjøpsmønsteret, men foreløpig betyr den ikke så mye. Haugenbok.no har for lengst beveget seg inn på dette markedet, men foreløpig er salgsvolumet lite.

– Som nettbokhandel er det viktig å være med, men volumet er veldig lite og omsetningen er ikke vesentlig for oss. Det betyr ikke at ikke dette blir viktig framover. Jeg tror at med litt modningstid blir det mer og mer salg av ebøker. På et tidspunkt vil det bli betydelig volum på salget, og derfor er det viktig å være med på dette, sier Hammer som ikke tror eboken truer papirboken med det første.

– I den nære framtid tror jeg det blir mer vekt på eboken, men papir vil ha en veldig sterk posisjon i veldig mange år framover. (©NTB

Hvordan kjøper du bøker? Bruk kommentarfeltet under !

Nettbokhandelen er den viktigste kunden til Posten på Sunnmøre. Salget av bok over disk ble lagt ned i 2009.