– Kan du si hvem de andre nominerte er? Du skjønner, selv om jeg har visst at jeg er blant de nominerte siden fredag, aner jeg ikke hvem de sju andre er?

Anders Bortne er blid mann på tråden, når vi når han på telefon i Oslo. Glad for å være nominert, men altså nysgjerrig på hvilket selskap han er i.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Oj

– I tillegg til deg er de nominerte, sier vi høytidelig - og leser lista vi har foran oss høyt: Ingvild H. Risøi: Historien om Fru Berg. Gyldendal. Tomas Espedal: Imot naturen. Gyldendal. Øyvind Rimbereid: Jimmen. Gyldendal. Marit Eikemo: Samtale ventar. Samlaget. Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie. Aschehoug. Ragnar Hovland: Stille natt. Samlaget. Stig Sæterbakken: Gjennom natten. Cappelen.

– Det var... Oj, sier Bortne og blir stille i andre enden.

– Fikk du gåsehud nå?

– Ja. Jeg kjente brått at det ikke er dekkende å si at det er gøy å være nominert, slik jeg hadde tenkt. Det er faktisk ei ære.

– Hva tenker du om sjansene dine til å stikke av med prisen?

– Nå, etter at jeg fikk høre hvem jeg konkurrerer mot, mener du?

– Jeg tror at boka, isolert sett, har en god sjanse. Når det er sagt er navnet mitt utvilsomt det minst kjente. Jeg er underdog, slår Bortne fast.

– Av de viktigste prisene

De neste fire månedene skal over 200 ungdommer i videregående skole lese og vurdere det kritikerlagets jury bestående av Ane Farsethås, Leif Ekle og Sindre Hovdenakk anser som årets åtte beste bøker - deriblant altså Bortnes. 1. mars entrer ungdommene så scena på Litteraturhuset og utroper vinneren - samme dag som kritikerprisen deles ut.

– Ungdommens kritikerpris er en kjeltring i litteratur-Norge, som skyter fra hofta, sier tidligere vinner Bjarte Breiteig.

– Ungdommens kritikerpris har vokst seg til å bli en av Norges viktigste litterære priser, sier Wanda Voldner, daglig leder hos de som i si tid tok initiativ til prisen, foreningen !les. Hun legger til:

– Disse nominasjonene løfter fram de beste norske bøkene av året. Nå gleder vi oss til å høre ungdommenes dom.

Kristiansund vgs med i juryen. sitter klasser fra: Askøy vgs, Fyrstikkalleen vgs, Kristiansund vgs, Lillestrøm vgs, Mære Landbruksskole, Røyken vgs steinerskole, Vadsø vgs, Vardafjell vgs og Vågsbygd vgs. Dette er klasser fra både studieforberedende og yrkesfag.

– Utenom det vanlige

I begrunnelsen for hvorfor «Ismannen» er nominert heter det blant anna:

– Fortelleren i «Ismannen» er over gjennomsnittet smart og tilegner seg lett den særeste kunnskap. Moren hans er alvorlig syk, men det er faren som er problemet. Faren – Ismannen – er isbader og lever for å sette absurde rekorder. Utover det er det ikke så mye han får til. Gutten jobber på høygir med å bygge broer mellom foreldrene og passe på faren så det ikke går galt.

– Anders Bortne har skrevet en oppvekstroman utenom det vanlige; en merkelig historie som i et flytende, kortfattet språk med fine dialoger blir relevant og nær mens man leser.

Foto: Tilsendt