Arild Rypdals svar på hva som er god krim kommer kontant. Kort tid i forvegen har forfatteren sagt ja til telefonintervju etter å ha snakka seg bort fra hjemmebesøk i heimen på Gåseid i Ålesund.

– Jeg er ikke heilt i form, og har ikke vært det på ei stund. Derfor vil jeg helst at vi tar det på telefon.

– Nå?

– Ja.

Om «Fatale Ringer» og helse.

Når Sunnmørsposten ber om et intervju med Rypdal, er utgangspunktet at smp.no publiserer krimnovella hans, «Fatale Ringer», fra og med skjærtorsdag til og med 2. påskedag. Krimmen, som har handlinga lagt til Ålesund, blei i si tid skrevet for Sunnmørsposten, nærmere bestemt til påska 2002.

– Det har vært stille rundt deg noen år. Har det med helsa di å gjøre?

– Ja. Jeg var frisk som en ungfole til jeg blei 70, men de siste åra synes jeg den eine helseplagen har avløst den andre.

– Vil du si hva det går i?

– Blant anna vann i en lunge og blodpropp. Derfor har det både blitt smått med skriving på meg, og også smått med anna. Planen var jo å flytte til Mandal, der kona mi opprinnelig kommer fra, men det har det ikke blitt noe av, sier Rypdal og fortsetter.

– Noe har jeg likvel skrevet. Noe småtteri. Det ligger her på lur, og planen er å gi det ut i år. Jeg må bare ta meg sammen først.

– Du har vært storrøyker i mange år. Med helseplagene har du kanskje slutta å røyke?

– Er du galen? Jeg har røyka siden jeg var 14 år, og blir 77 til høsten. Å komme med at jeg må slutte å røyke, ellers kommer jeg til å dø ung, er for seint, sier han tørt.

Dalgliesh, ikke Christie

Men tilbake til det med krim.

– Påska er rett rundt hjørnet. Ser du påskekrim?

– Jeg har pleid å gjøre det. I mange år. Dalgliesh har vært en favoritt. I år ligger det visst an til Agatha Christie, så da faller jeg av.

– Fordi?

– Det var det med uforutsigbarhet, da, sier Rypdal og ler litt.

– Hun er ikke på samme liste som Dalgliesh?

– Nei, hun er vel ikke det. Når det er sagt har jeg både lest og sett mye Christie. Men så blei det for mange fellestrekk. For lett å knekke koden, synes jeg.

– Hvorfor tror du det sendes så mye krim på tv nettopp i påska?

– Av samme grunn som det selges så mange krimromaner på denne tida: Fordi folk gjør mer enn å gå på ski på fjellet. Mange er faktisk ikke på fjellet i påska overhodet. Da trengs alternativ - og så er det blitt påskekrim.

Aleinepåske

– Hva skal du sjøl gjøre i påska?

– Jeg skal være her på Gåseid, i utgangspunktet aleine. Sjøl om det ikke blei noe av flyttinga til Mandal, har vi et landsted der nede. Dit er kona mi dratt - for å holde det ved like.

– Det blir kanskje litt påskekrim på tv-en for deg alikevel, da?

– Ja, eller noe anna. Heldigvis har vi mange kanaler å velge blant i 2011.