– Klart det er vemodig å flytte fra lokalene kunstforeninga har holdt til i siden 1959. Det ligger mye historie og avtrykk av fantastiske utstillinger og kunstnermøter her. Men jeg er glad for å flytte fordi den nye kunsthallen gir nye muligheter og en revitalisering av kunstforeninga.

Det sier intendant Anne Standal mens hun går rundt i kunstforeningens lokale og plukker ned bilder fra veggene. Det er Aalesunds kunstforenings siste temporære utstilling i lokalene ved byparken som avsluttes. Verkene til Mia Gjerdrum Helgesen, Åke Berg og Jan Olav Forberg tas ned for å sendes tilbake til kunstnerne.

Nye muligheter

– Sjølsagt er lokalene her flotte, men de har også sine begrensninger. Kunstnerne er veldig imponert over utstillingslokalet og omgivelsene, mens mange publikummere synes at kunstforeninga ligger bortgjemt på et sted de opplever som baksida av byen, sier Standal og fortsetter:

–Den nye kunsthallens sentrale plassering i Keiser Wilhelms gate, og at utstillingslokalet blir på gatenivå ser vi på som en kjempemulighet. Det håper vi gir oss flere impulsbesøk. Det blir iallfall lett å ta et kunstbesøk rett inn fra gata, sier intendanten som ikke legger skjul på at kunstforeningens beliggenhet, lokalet i Parken kulturhus og samarbeidet med kommunens kulturetat om foajédrift har begrenset kunstforeningens virksomhet.

– Vi har for eksempel ikke kunnet lage utstillinger med glass, keramikk og andre skjøre ting plassert utover gulvet. Det blir for risikabelt når lokalet fylles med folk i pausen under en konsert eller en teaterforestilling. Slike ting slipper vi å ta hensyn til i den nye kunsthallen. Å flytte ut av kommunens hus vil dessuten gi oss større forutsigbarhet i det økonomiske rundt husleie og varighet av leieforholdet, påpeker hun.

Viser grafikk

Men før kunstforeninga inviterer til åpningsutstilling i Keiser Wilhelms gate 13. august, skal en grafikkutstilling vises i lokalene i Parken kulturhus i sommer. – Selv om en utstilling avsluttes, holder vi døren fortsatt åpen. Grafikken vises til slutten av juli. Da stenger vi, og starter flyttinga til kunsthallen, sier intendanten i Aalesunds kunstforening.

<strong>Avslutter:</strong> Aalesunds kunstforening har hatt sin siste store utstilling i lokalene i Parken kulturhus. I går begynte intendant Anne Standal å plukke kunstverk ned fra veggene. Foto: Solfrid Vartdal.