Våre gode venner Over There, som vi ennå ikke har møtt, hilser god jul.

Charlotte og Henrik Nordstöm har levert flere vakre fotografier til Knut Maaseides utmerkede bok om bankskøytene. Et soleklart gavetips.

Som kjent sitter de også med materiale herfra som har overlevd bybrannen, takket være Herman Fjeldes smule reisevirksomhet og særdeles gunstige mellomlagring, får vi si.

Fru Charlotte slekter på skulptøren fra Ålesund. Heldigvis er paret usedvanlig våkent oppmerksomme på den historiske betydningen disse unike dokumentene representerer.

I mellomtida har de dessuten vært på besøk i Iowa, hvor de kjenner direktøren for museet Vesterheim.

– Vi fikk en rundgang i disse samlingene. De består delvis av slikt som har med Herman Fjelde å gjøre, samt skulpturer og tekstilarbeider fra andre medlemmer av Fjelde-familien.

Henrik Nordström tror det finnes mye mer ålesundsrelaterte saker både der og i arkivet hos NDSU i Fargo og ved St. Olaf College i Northfield.

Nesten så vi får lyst å bestille flybillett. Nuvel.

I en av permene på Vesterheim dukka dette postkortet opp. Det er merka med 1871, som etter alle solemerker er et løpenummer – ikke årstall.

Vi skal nok heller et lite stykke rett over i det 20. århundre, for her på reden i indre havn ligger ganske så moderne fiskedampskip side som side.

Er det en fløttmann som legger inntil skutesida, der til venstre? Et nydelig skue, uansett.