Boken «Syng mig hjæm» ble lansert på Nasjonalbiblioteket i Oslo onsdag. Nasjonalbiblioteket har i over sju år fungert som Edvard Hoems arbeidsplass. Her har han kunnet fordype seg i utallige brev, dikt, artikler, taler og fortellinger som dikteren og samfunnsdebattanten Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) skrev i løpet av sin levetid.

– Ikke noe menneske kan få fullstendig oversikt over alt sammen. Nå har jeg holdt på i sju år, og fortsatt står det mye igjen, og ikke minst ett bind til, bind nummer fire, som forhåpentligvis skal komme neste år, sa Edvard Hoem da han lanserte sin nye bok, en murstein på godt over 600 sider som tar for seg Bjørnsons liv i perioden 1890-1899.

Ikke planlagt

At Bjørnstjerne Bjørnson skulle få en så stor plass i livet hans og oppta så mye tid, det hadde Edvard Hoem egentlig ikke planlagt.

– Jeg tenkte jeg skulle finne på et sideprosjekt ved siden av skjønnlitteraturen, slik at jeg hadde noe å holde på med når jeg ikke gir ut roman hvert år. Men mye i livet går ikke slik man har tenkt, og nå har jeg holdt på med dette uavlatelig i sju år. Jeg jobber fra ni om morgenen til ni om kvelden daglig, men det er bare sånn det må være, for materialet til Bjørnson er så enormt, sier Hoem.

Nytt materiale

De to første bøkene i Hoems biografiserie om Bjørnson, «Villskapens år» og «Vennskap i storm», kom ut i 2009 og 2010 og er begge omtrent på samme størrelse som den siste i serien. Noe av det materialet Hoem har gått igjennom i sitt arbeid med den siste boken, har ikke vært tilgjengelig tidligere.

– Noen av brevene har vært klausulert, det vil si at det har vært en frist for når de tidligst kan åpnes. Dette har blitt gjort av hensyn til personvernet, slik at ingen skal kunne bli personlig berørt av innholdet, sier Nasjonalbibliotekets direktør, Vigdis Moe Skarstein.

Men ifølge Hoem har likevel mye av informasjonen i bøkene hans om Bjørnson og hans familie vært kjent fra før. Mye av korrespondansen hans har vært allment tilgjengelige siden 2008, og de siste brevene i Nasjonalbibliotekets besittelse ble gjort tilgjengelige i juni i år.

– Alt er tilgjengelig, så nå kan hvem som helst bestille kopier av Bjørnsons brev eller se dem i magasinet her, forteller Hoem.

Siste biografi

Under boklanseringen fortalte Hoem morsomme anekdoter og fortellinger fra Bjørnsons liv. De mange fremmøtte fikk høre om Bjørnsons sterke politiske engasjement, hans mange utenlandsopphold, hans forhold til sin kone Karoline, og om hans romantiske forbindelser til forfatteren Amalie Skram og pianisten Erika Nissen.

Gjennom sitt nitide arbeid har Hoem fått svært god oversikt over Bjørnsons liv og virke. Likevel er det fortsatt ti år som gjenstår. Boken om Bjørnsons ti siste leveår, som foreløpig har fått tittelen "Det evige forhold", vil være ferdig til jul neste år, dersom alt går etter planen, forteller Hoem.

Men selv om han sier at arbeidet med Bjørnson-biografiene "aldri har vært kjedelig", så anser han sin tid som biografiforfatter for å være over snart.

– Når den siste boken blir ferdig, skal jeg skrive om nåtiden. Om unge damer, livet og kjærligheten og om det som skjer akkurat nå. Det skal jeg gjøre resten av livet. Dette er den siste biografien jeg skriver, forteller han.

Men før han fortsetter arbeidet med den siste boken, skal Hoem slappe av og ta seg en velfortjent juleferie.

– Da skal jeg oversette Shakespeare i stedet. Det er en veldig sunn avkobling, avslutter han. (©NTB)

Forfatter Edvard Hoem presenterer "Syng mig hjæm. Bjørnstjerne Bjørnson 1890- 1899", bind 3 av Edvard Hoems store Bjørnson-biografi. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix