Selve jubileumsutstillingen «Munch 150» åpner ikke før søndag, men lørdag ettermiddag foretok kulturminister Hadia Tajik (Ap) den offisielle åpningen av utstillingen.

I tillegg til kronprinsen og norske politikere, var ambassadører, journalister og kritikere fra hele verden samlet i den Munch-utsmykkede Aulaen i Universitetet i Oslo.

Opplyst av den brennende Munch-solen, som er det sentrale maleriet i Aulaen, erklærte kulturminister Hadia Tajik (Ap) århundrets Munch-utstilling for åpnet.Fra søndag kan publikum besøke den største samlingen av Munchs kunst noensinne.

Munch-stridene

Etter at «Munch selv» åpnet utstillingen, i form av et dukketeater, fortalte rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, om «Aulastriden».

For i 1909 ble det blant anerkjente norske kunstnere avholdt en konkurranse om utsmykningen av Universitetets aula. 1911 ble enda en konkurranse gjennomført. Da sto det bare mellom Emanuel Vigeland og Munch. I 1914 fikk Munch oppdraget, og 19. september to år senere fikk universitetet de 11 maleriene som nå henger i Aulaen – til store protester fra flere tilknyttet universitetet.

– 150 år etter virker det som lite har skjedd. Nok en gang handler en Munch-strid om lokasjon, sa Ottersen og siktet til den mye omtalte striden om nytt Munch-museum.

Og mye dreide seg om det nye Munch-museet som nå skal bygges i Bjørvika. Da ordfører Fabian Stang (H) holdt sin tale, kunne han ikke dy seg.

– Jeg vil takke for det rause tilbudet fra kulturministeren når det kommer til finansiering. Også åpner jeg opp for at alle partier som kjemper om regjeringsmakten kan komme med sine tilbud, sa han med et smil.

Til onsdag skal den endelige avgjørelsen tas i Oslo bystyre.150-årsjubileumUtstillingen «Munch 150» er høydepunktet i Munch-året, som markerer at det i år er 150 år siden Edvard Munch (1863-1944) ble født.

Munch-utstillingen omfatter 270 verk fordelt på Nasjonalgalleriet og Munch-museet.Aldri før har så mange av Edvard Munchs verker vært samlet på et sted, og det kommer neppe til å skje igjen med det første heller.

– Verden fortjener å se Munch på denne måten, sa Nasjonalgalleriets direktør Audun Eckhoff da journalister og kritikere fikk en omvisning fredag.

Utstillingen viser kunstneren gjennom 60 år, og direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, forklarer at utstillingen først og fremst skal feire Munch.

– Samtidig ønsker vi å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for hans liv og kunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. (©NTB)

Omvisning i Nasjonalgalleriet i anledning Edvard Munchs 150 års dag og utstillingen "Munch 150" i Nasjonalmuseet og på Munch-museet. Med 220 malerier viser den det høyeste antallet av Munch sine hovedverk i vår tid. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kronprins Haakon og kulturminister Hadia Tajik og mange gjester var til stede i Universitets Aula under lørdagens åpning av utstillingen «Munch 150». Kronprins Haakon ble tatt imot av universitetsrektor Ole Petter Ottersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix