Komponisten fra Langevåg har det travelt framover og da Sunnmørsposten snakket med han fredag var han på veg til Ålesund. Kommende helg skal han nemlig, sammen med resten av bandet «The Brazz Brothers», spille åpningskonsert under Tall Ships Races. Men Førde er ikke bare musiker. Han er også komponist og er valgt ut som årets festivalkomponist til festivalen Fjord Cadenza, noe han setter pris på.

– Det var utrolig kjekt å bli spurt. Jeg kjenner arrangør Rune Bergmann godt og har stor respekt for han og festivalen.

Inspirasjon

Som årets festivalkomponist har Førde fått i oppgave å komponere et verk spesielt til festivalen. Naturlig nok ble han inspirert av den flotte naturen på Skodje og generelt på Sunnmøre og det er det ville og vakre fjordlandskapet han har prøvd å gjenskape i verket sitt.

– Landskapet er variert, dramatisk og vakkert og siden jeg skriver instrumentaler har jeg prøvd å gjenskape disse uttrykkene i form av toner. Førde forteller at det har vært både godt og vondt å ferdigstille verket.

– Det har vært galskap. Jeg starta med et blankt lerret, også måtte jeg bygge på med ulike toner på samme måte som en maler bygger på med ulike farger. Det har vært både godt og vondt, og frykten for at det ikke går bra har vært der. Det er svært omfattende når man skal skape et verk til et stort orkester med mange musikere, sier Førde og legger til at inspirasjon ikke har vært et problem.

– Jeg er en båtmann og har vært på mange turer inn gjennom fjordene på Sunnmøre. Det er disse inntrykkene jeg har prøvd å formidle gjennom musikken, sier han.

Gleder seg

På tross av at det ifølge Førde er «en milliard» konserter i Norge, mener Førde at Fjord Cadenza skiller seg ut.

– Naturen, men også det samarbeidet festivalen har med unge musikere er noe av det som gjør Fjord Cadenza til en spesiell festival.