Å ta operaen ut til små steder der folk ikke er vant til å få den servert, er en hjertesak for disse nyutdanna operasangerne.

– Opera er ikke bare status, pent tøy og aftener i Bjørvika. Opera er også folkelig, morsomt og uhøytidelig. Og kan spilles hvor som helst. Vi vil ut og møte folk der de bor og i lokaler hvor de er kjent, sier Kathrine Amdam Eckholm.

Turne

Ålesunderen er en av fire nyutdanna operasangere som denne uka la ut på landeveien med «Trylledrikken», ei forestilling satt sammen av musikk fra Mozarts «Tryllefløyten» og Donizettis «Elskovsdrikken».

Turneen starta i Lifjorden bygdehus i Sunnfjord, utsolgt og vel så det. I går sang de i et kunstgalleri i Førde, og onsdag 26. juni står Alnes fyr for tur.

– Dette blir en intimkonsert, med plass til rundt 50. Men de som får plass får ei operaforestilling de garantert aldri har sett maken til, lover Eckholm.

Liv og røre

Forestillinga varierer fra sted til sted, alt etter hvor de spiller. Operakvartetten bruker hele lokalet, springer rundt, hopper ut og inn av vinduer og bruker publikum til å hjelpe seg med å holde kostymer, servere drikke og andre praktiske ting.

– Men «Trylledrikken» er veldig uhøytidelig, med masse humor og tull og tøys. Opera slash revy, kan du si. Men musikken har vi ikke tulla med. Vi har bare korta ned operaene, til to 45-minutters bolker, sier Eckholm.

Dagen etter står Vardehuset i Ålesund for tur. Et underkjent konsertlokale, med god plass, scene og kjempegod akustikk, mener Eckholm.

Operaen i ryggen

De fire sangerne har med seg en pianist, en produsent som tar seg av alt fra lyd og lys til statistroller og billettsalg, kostymer fra Den Norske Opera og en anbefaling fra operasjef Per Boye Hansen.

– Vi i Nasjonaloperaen har et tett samarbeid med Opera-høgskolen, som stadig byr på unge og lovende sangere. Det er friskt og spennende at disse fire studentene lager forestilling av to av de mest spilte operaene i verden, og legger ut på landeveien, mener Boye Hansen.

Les fleirekulturnyheter på smp.no

Alnes fyr. Foto: Staale Wattø