BILDER: Terje Sporsems mange ansikter

Stand-up-komikeren fra Ålesund er på banen med et nytt soloshow, denne gang med temaet krig. I alle varianter.

I går var det premiere i hjembyen, for et nesten fullsatt Parken kulturhus.

Denne gangen har han klokelig nok gått ut og hentet tekstbidrag fra André Jermann, Are Kalvø, Jonas Bergeland og Magnus Jørgensen, og ikke minst – fått med seg den erfarne regissøren Per Olav Sørensen.

Videoen som innleder showet sitter som et skudd, siden går det så å si uten dødpunkter i én time og 20 minutter.

Kort vei

Så lett kan det bli krig, påpeker Sporsem, etter å ha fått John Arne Riises statuekrig mot hjembyen beleilig servert rett før premieren.

Eller: Ett halvdreid ord over oppvasken etter maten, så er den romantiske aftenen en saga blott og kjøkkenet ditt er blitt ei krigssone.

Lyd og bilde

Fire timer på sesjon og ei uke på besøk hos norske soldater i Afghanistan er det nærmeste Sporsem har vært krigshandlinger, men det brukes for det det er verdt. Ellers kan det være mye moro å få ut av dyre norske jagerflykjøp og ikke minst lyden av dem.

Tegnefilm- og superheltkriger også, for ikke å snakke om narkokrig. Ett av showets desiderte høydepunkter er Sporsems fysiske utbroderinger av narkorestene i hovedstadens kloakksystem, med rotter på speed på Oslos vestkant til mer tilbakelente hasjrotter på østkanten.

Naturvernernes krig mot hvalfangsten et annet, der Sporsem med god hjelp av kreativ lyd tar for seg hvalens avanserte kommunikasjonssystem.

Energi

Å fleipe med krig som tema er en krevende øvelse. Sporsem treffer ikke hardt når han sparker politisk, i alle fall ikke med poenger vi ikke har hørt fra før.

Han holder seg i overflaten, men vinner seg på treffsikkert kroppsspråk, bøtter med scenesjarm, masse energi og proff regi.

BILDER: Terje Sporsems mange ansikter

MORSOMT. Kroppspråk og mimikk er Terje Sporsems styrke.
Avvæpna. Hvorfor er Arfan Bhatti så sint? synger Sporsem, som mener en kosesang kan ta brodden av krigshisserne. Foto: Staale Wattø