Årets utgave av reality-serien Farmen er inne i si sjuende uke på TV 2. De to lokale deltakerne: Frode Fagermo - nordlending bosatt i Ålesund, og Mari Gjørva fra Geiranger er blant de åtte av opprinnelig 14 som fortsatt er med. Mens Frode så langt har unngått tvekamp, har Mari vært gjennom to, og vunnet begge. Først blei Maren Gjesdal sendt hjem etter å ha tapt mot Mari i saging, deretter var det Hege Merete Bergsnev som røyk ut, etter at Mari utfordra henne i tømmerrulling.

- Klokere, voksnere

I og med at opptakene til serien blei gjort fra tidlig i august og i ti uker, er hverdagen tilbake både for Fagermo og Gjørva.

- Likevel er Farmen med meg. På flere vis, forteller Mari.

- Det å ha vært med har gjort meg klokere, voksnere. Jeg har lært mye - om det praktiske rundt gårdsliv, om andre personer, og ikke minst om meg sjøl. Jeg har også knytta bånd. Flere av deltakerne er blitt nære venner i løpet av disse ukene, sier hun.

I tenkefase om utdanning

Opprinnelig var planen til 20-åringen å studere idrett ved Høgskolen i Bergen.

- Men fordi jeg kom med på Farmen, blei dette midlertidig lagt på is. Neste høst SKAL jeg studere, men jeg er ikke lenger sikker på at det blir idrett.

- Også dette som et resultat av Farmen-deltakelsen?

- Muligens. Jeg er i hvertfall i ei tenkefase, sier Mari.

Når vi spør om hun vurderer å bli bonde, får vi latter til svar.

- Nei, det tror jeg ikke. Rett nok har far min tatt over en gard, men ikke er det drift ved den, og ikke tror jeg at bonde-yrket passer for meg, sier hun.

Hvem vinner Farmen 2013 Frode Mari Anne Beate Daria Jarle Lasse Magnus Morten Revnende likegyldig Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hvem vinner Farmen 2013 Frode 45% Mari 11% Anne Beate 12% Daria 1% Jarle 2% Lasse 1% Magnus 7% Morten 9% Revnende likegyldig 13% Du har allerede stemt 1990 stemmer

Om å ta vare på

På samme måte som Mari gir også Frode Fagermo uttrykk for at Farmen-deltakelsen har satt spor.

- For min del på den måten at jeg tar mer vare på ting rundt meg. Og da snakker jeg ikke om familie og venner, for de har jeg alltid tatt vare på. Jeg er blitt mer bevisst på å ikke kjøpe nytt heile tida. Sette syklene inn i garasja. Se gjennom hva man har i kjøleskapet og bruke opp mest mulig av det som er der, før man handler mer. Sånne ting.

- Har det å ha gått mye sulten disse ukene virka inn på det du sier her?

- Heilt klart. Vi var sultne i flere uker. Når vi hadde spist, var det aldri slik at jeg tenkte: "Nå er jeg god og mett". Først da vi begynte å bli merkbart færre, samtidig som tilgangen på mat var ok, følte jeg at vi fikk nok mat, sier Frode. I løpet av ukene på Farmen gikk han ned 12 kilo.

De enkle tinga

Det å sette pris på naturen og det som blir omtalt som "de enkle tinga" er også en lærdom Fagermo tar med videre, forteller han.

- Noe av det første som skal kjøpes er et telt. Jeg har lyst til å bruke mer tid utendørs. Gjøre noe så enkelt som å fyre opp et bål. Kona har lenge snakka om at sånne ting er noe hun kan tenke seg å gjøre mer av. Nå blir det, sier Fagermo.

Større kapasitet

Han trekker også fram ei siste erfaring Farmen har gitt.

- Opplevelsen av at man har større kapasitet enn man trodde. At man kan kan få til mye, hvis man bestemmer seg for det. Jeg for min del har hatt for vane å rådføre meg mye med andre når det har vært ting jeg skulle ha gjort. Farmen har gitt meg mer tro på hva jeg kan klare, sier han.

"Halvbøg svensk bartender"

Farmen-deltakelsen har resultert i at både Gjørva og Fagermo blir gjenkjent på gata som Farmen-Mari og Farmen-Frode. Hvordan har dette vært?

- For min del udelt positivt, faktisk har jeg ikke fått en eneste negativ kommentar. Folk titter gjerne litt ekstra, og noen kommer også bort og sier sånne ting som at de heier på meg, eller så lurer de på hvem som vinner, sier Mari.

- Du, Frode har blant anna fått oppmerksomhet for at du omtalte to nykommere som henholdsvis "lesbisk vegetarianer" og "halvbøg, svensk bartenter". Har uttalelsene resultert i mye pes?

- Egentlig ikke, selv om enkelte ville ha ut av det at jeg dreiv med homohets, sier Fagermo først.

- Akkurat det klippet der er forresten eneste gangen så langt at jeg har opplevd at noe av det jeg har sagt er klipt ut av settinga. Jeg ble spurt om hvordan jeg synes de så ut, sånn ved første øyekast. Svaret mitt hadde også en solid humoristisk undertone, legger han til.

Har plass til hytta

15. desember sendes finalen i årets utgave av Farmen. Hvor er de to da?

- Da er vi i Oslo og følger det heile, alle sammen, sier begge.

- Har dere rydda plass til hytta?

- Jeg har plass. Og lappen også, sier Mari - og sikter til at vinneren ikke bare får ei hytte, men også en bil.

- Min fru sa vel noe sånt som: "Skaff meg hytta", før jeg dro. Nå var det ikke sånn at jeg gikk hen og kjøpte tomt før jeg reiste. Likevel - om det blir jeg som vinner, så skal også jeg klare å finne plass til den, sier Frode Fagermo.