«Norsk litteraturfestival» er landets største, med blant annet nobelprisvinner J. M. Coetzee som trekkplaster i år.

Festivalen startet tirsdag på Lillehammer, og har to biblioteksdebatter med i programmet. Onsdag var Carl I. Hagen med på debatten «Sykeseng eller bokhylle?», om offentlig pengestøtte til bibliotek. Torsdag tar Ålesunds biblioteksjef Mariann Schjeide ordet, i programposten «Kjør debatt (Hysj)». Det handler om litteraturhus mot bibliotek.

Les flere kultursaker her

Full frihet

– Hva skal vi med egne litteraturhus når vi har bibliotek? Biblioteket er jo et litteraturhus. Det finnes ikke den ting vi ikke kan arrangere på biblioteket. Våre hyller gjenspeiler allerede meninger fra ytterste høyre til ytterste venstre. Biblioteket har stor takhøgde, sier Mariann Schjeide.

– Likevel påstås det at bibliotekene mangler redaksjonell frihet. Det er tull! Jeg kan aldri tenke meg at ordfører og rådmann i Ålesund vil finne på å legge seg opp i hva vi velger å gjøre på biblioteket. Og hvis det er øl og vin det står om, kan vi søke ambulerende skjenkeløyve.

Nye behov

Schjeide har tatt debatten før, på Twitter og i P2 i januar, der hun møtte Aslak Sira Myhre i studio. Han leder Litteraturhuset i Oslo.

– Jeg kan se at vi bibliotekarer har sovet litt i timen. Litteraturhuset skapte lange køer før et foredrag om dannelsesbegrepet. Det finnes åpenbart et behov hos folk for ro, smale sjangre og dybde. Da Ålesund bibliotek hadde foredrag om Ibsen og Jane Austen hadde vi ikke stoler nok. To eritreiske unggutter dukket opp. De ville neppe ha kommet til et litteraturhus der publikum stort sett er kvinner i 40-årene kledd i svart.

Biblioteket er et lavterskeltilbud og en viktig møteplass, sier Schjeide.

– Støtten til egne litteraturhus bør heller gå inn i kulturbudsjettet og gjøre nytte der. Som å sørge for at bibliotekene rustes til å møte brukernes behov. Det krever en ny type bygg. Og så trenger vi flere utadrettede bibliotekarer med evne til aggressiv formidling. Biblioteket må rope høgere. Sånn som litteraturhusene, sier Schjeide.

Følg smp.no på Twitter

Hva mener du? Trenger vi både litteraturhus og biblioteker? Og hva skal til for å gjøre bibliotekene enda mer attraktive? Si din mening i kommentarfeltet!

Full sal når Latin-Amerika er tema. Foto: Tom Henning Bratlie/Litteraturhuset