Det sier styreleder i Ålesund Teaterfestival Høstscena, Linda Strand Kjerstad. Teaterfestivalen er en av festivalene som rådmannen vil kutte støtten til i sitt forslag til budsjett.

Kjerstad er klar på at det vil bli et tilbakeslag for teaterfestivalen om rådmannens forslag går gjennom.

– For oss innebærer det 180.000 kroner, noe som kan virke som et relativt lite beløp i seg selv. Men for oss har støtten fra kommunen en dominoeffekt. Hvis den blir redusert, får vi også redusert statlig støtte, og flere andre inntektskilder kan tørke ut.

Mister troverdighet

Kjerstad påpeker at den kommunale støtten gir teaterfestivalen troverdighet overfor andre sponsorer. Følgelig mener hun at troverdigheten vil svekkes radikalt om støtten halveres.

– Ikke minst med tanke på de frivillige, som vi er helt avhengige av. Jeg tror det er avgjørende for de frivilliges innsats at de føler at kommunen tar sin del av regningen.

Høy kvalitet

Kjerstad påpeker at Høstscena har vært gjennom en moderniserings- og profesjonaliseringsprosess som har gitt resultater.

– Festivalen har utviklet seg til en arena for kunst- og kulturopplevelser av høy kvalitet. Det har vi fått til fordi vi har hatt forutsigbare økonomiske rammer. Hvis vi må forholde oss til en fellespott som vi kan søke på, der vi ikke er garantert å få innvilget søknaden, vil all forutsigbarhet forsvinne. For teaterfestivalen vil det få svært negative konsekvenser.

Betydelig

Matfestivalen er likevel konfrontert med et eventuelt enda større kutt i støtte fra kommunen.

– Jeg må si at jeg ble overrasket over å få vite gjennom media at vi kan miste 611.000 kroner i støtte neste år, sier festivalsjef Erling Marius Østrem. Han legger til at det er en betydelig skjerv av et budsjett på 3,5 millioner kroner.

– Det som setter Matfestivalen i en særstilling er at vi ikke har inntekter. Vi er en gratisfestival og får ikke inn billettinntekter på arrangementene våre slik de andre festivalene i byen gjør. Om vi mister støtten fra kommunen vil vi rett og slett få problemer med å drifte festivalen. At det får konsekvenser for oss er helt klart.

Overrasket. Festivalsjef i Matfestivalen, Erling Marius Østrem. Arkivfoto: Roger Engvik. Foto: Roger Engvik