Det var vinteren 2009 at Kirkekunstutvalget begynte arbeidet med å få laget en byste av lyrikeren fra Ålesund, forteller Britt Walle Ekroll som sitter i utvalget.

– Vi henvendte oss til billedkunstneren Leon Roald om han ville ta oppdraget, og det var han veldig begeistret for, sier Walle Ekroll.

Søndag 1. mai var dagen for avdukingen ved Spjelkavik kirke kommet.

Hilsen fra sønnesønn

Den 85 år gamle lyrikeren fra Ålesund var selv til stede, sammen med sønnen Guttorm Eidslott, som stod for selve avdukingen med en kort hilsen.

I denne hilsenen var også ord fra barnebarnet Eivind Eidslott, som har fulgt i noen av farfarens fotspor og blitt journalist og forfatter.

Før selve avdukingen framførte fiolinist Ove Kvangarsnes og pianist Ola Eide et musikkstykke av Johan Sebastian Bach, som Eidslått er lidenskapelig opptatt av.

En fornyer

Professor Jan Inge Sørby, som i 1996 utgav en bok om Arnold Eidslott, hold så et foredrag om dagens hovedperson og hans forfatterskap.

I Eidslotts lyrikk har hans kristne tro stått sentralt, og han har blant annet blitt beskrevet som en fornyer av religiøs litteratur.

Kunne stått i Firenze

– Det er også helt på sin plass at monumentet står her i Spjelkavik meninghet. Men skulle det gå etter diktbøkene og de stedene som er nevnt der, så kunne det like godt ha stått i Sienna, i Firenze, i Novgorod eller på de store slagmarkene fra verdenskrigene, sa Sørby i sitt foredrag.

Vindens kverner

Han trakk også fram både motivet og elementet vind, som går igjen og farger forfatterskapet til Eidslott, fra den første boken ”Vinden taler til den døven” fra 1953 til ”Vinden blåser dit den vil” som kom i 2008.

– Det lurer og larmer av vind, det rister i hustak og panner, vindens kverner går, i bok etter bok, gjennom tiår etter tiår. Det ryker av skorsteiner, høststormene dundrer mot veggene; det er lett å tenke seg en oppvekst på Hessa, en ungdom på havet, leste Sørby.

Dikt på sokkelen

Også forfatter Marit Kaldhol deltok, og framførte en tekst hun hadde skrevet om og til lyrikeren. Hun leste også det diktet som sitatet langs sokkelen til bysten er hentet fra.

Diktet kommer fra boka ”Nettene under Kapp Horn”. Walle Ekroll forteller at Eidslott var sjømann i 10 år, og tilbrakte mye tid på reise over havene.

– I tillegg til å ha en lyrisk åre, hadde Eidslott også senere en jobb som telemontør i det sivile liv, forklarer Walle Ekroll.

I dag mottar lyrikeren Statens æreslønn for sitt livslange bidrag til det norske litteraturmangfoldet.

Slår Wergeland

Walle Ekroll forteller søndag kveld at Eidslott nå har den 27. boka si klar.

– Da slår jeg rekorden til Henrik Wergeland, har han sagt humoristisk, for Wergeland skrev 26, forteller Walle Ekroll.

Vestvendt

Avdukingsseremonien ble avsluttet med at Ove Kvangarsnes framførte et stykke kalt ”Ut mot havet” på fiolin.

Et stykke passende i navn siden bysten av Eidslott nå har funnet sin plass, vendt vestover i retning havet, i det lille parkområdet sør for Spjelkavik kirke.