Mandag 5. august er det 200 år siden Ivar Aasen, nynorskens far, ble født. Det markeres blant annet med en biografi om den kjente språkmannen, ført i pennen av Ottar Grepstad.

Ivar Aasen var bondesønnen og veiarbeideren som grunnla den nynorske dikterkunsten. Han ble også en internasjonalt respektert språkforsker.

Bare 22 år gammel bestemte han seg for å finne språket som allerede fantes på folkemunne, og gjøre dette til det norske språk. Men det skulle gå 16 år før Aasen offentlig snakket om planene sine.

I den nye biografien blir leseren tatt med landet rundt i arbeidet hans for å oppfylle drømmen. All reisingen gjorde at Aasen reiste lengre i løpet av sitt liv, enn for eksempel Marco Polo

Fra 1.-5. august feirer Aasen-tunet i Ørsta jubileet. På den store fødselsdagsfesten 5. august holder kulturminister Hadia Tajik (Ap) tale om jubilanten.

Forfatteren Ottar Grepstad er direktør for Nynorsk kultursentrum. Han har tidligere gitt ut 25 bøker om språk, litteratur, historie, samfunn, kultur og politikk. (©NTB)