Emil Hildre, Cathrine Husøy, Laila Eik Frostad, Mariell Solbakken, Ingrid Solbakken, Martin Vik utgjorde hovedkomitéen for UKM Vestnes i år. UKM Vestnes gikk av stabelen 21. januar på Idahall i Tomrefjord. Foto: UKM

I konkurranse med UKM-kommuner fra hele landet har Vestnes gått helt til topps.

– Dette er en velfortjent pris som Vestnes kommune får. De har de siste årene lagt seg i selen i forbindelse med det lokale UKM-arrangementet. Og de har klart å skape et stort UKM-arrangement blant ungdommene, sier Johan Høgseth, som er konsulent i Møre og Romsdal musikkråd.

Han er med og arrangerer fylkesmønstringene, og en av dem som står på for fylket sitt i Trondheim i disse dager. Røyken i Buskerud, Tysvær i Rogaland, Asker i Akershus og Storfjord i Troms har vært de andre nominerte. Prisen går til to kommuner som «har hatt en særlig satsing på UKM i 2012».

Stolt

Og Høgseth, som er vestnesing, har all mulig grunn til å være stolt.

– Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at Vestnes er en verdig vinner. Vi mente de fortjente å få være Møre og Romsdals representant i år. Det var allikevel litt overraskende at de skulle klare å gå helt til topps. Nivået er høyt og det var mange sterke kandidater de konkurrerte med. Det kan hende at det banebrytende arbeidet de har gjort i forhold til ungdomsskoleelevene, ble avgjørende for at Vestnes ble pekt ut, sa Høgseth søndag kveld.

Kulturskolen + skolen

Vestnes har vært en av få kommuner som har integrert UKM i skolen, Høgseth tror dette kan være en viktig grunn til suksessen.

Kulturskolen, som arrangerer lokalmønstringene i Vestnes, går hver høst inn og underviser niendeklassingene i kulturformidling. De kjører UKM som et slags prosjekt. Det innebærer at de både skal forberede, promotere og ikke minst gjennomføre. Enkelte får ansvar for økonomi, mens andre tar seg av det tekniske.

Og satsingen har gitt resultater ettersom 15- og 16-åringene har lagt sjela si i dette. Overskuddet går til klassekassa og skoleturen. Dermed blir dette som en slags ungdomsbedrift. Deltakelsen har økt mye etter at dette konseptet så dagens lys.

Les fleire kulturnyheter på smp.no