Ikke siden 1978 er det gitt ut en ny Bibel i Norge. Spenningen er derfor stor når en ny utgave av kristendommens grunnskrift er klar for publisering. For bokhandler Rolf Andersen i Ålesund er det snakk om selve grunnsteinen i virksomheten.

– Som kristelig bokhandel er dette selvfølgelig vår viktigste bok. Den er allerede forhåndsbestilt i 150 eksemplarer bare her på Moa, sier Andersen, som er med i Bok & Media-kjeden.

Moderne

De yngste finner glede i en mer oppdatert språkdrakt, mens de eldre er mer opptatt av hvorvidt grunntekstene er de samme, oppsummerer Andersen på spørsmål om hva folk lurer på rundt den nye utgaven.

– En nyoversatt Bibel engasjerer, og det er jo som forventet. Her på Vestlandet noterer vi at mange er glade for at nynorskutgaven foreligger samtidig som bokmål. Det er en sjeldenhet i dagens bokmarked, sier Andersen.

Ny fadervår

2011-utgaven av Bibelen har tatt 11 år å utarbeide, og er basert på de eldste kjente tekstene på originalspråkene. Utgiveren Bibelselskapet har brukt 30 millioner kroner på arbeidet. Selv oppsummerer de endringene som «mange, men små». Det betyr blant annet at starten på selveste Fader Vår er endret til det mer moderne «Vår Far i himmelen».

Knausgård

Skjønnlitterære forfattere som Karl Ove Knausgård og Hanne Ørstavik har også vært med på å sette sitt preg på språkdrakten, som litterære konsulenter. En egen trebindsutgave der verseinndelingen er fjernet, skal sørge for at Bibelen kan leses mer som et skjønnlitterært verk.

– Bibelen prøver å nå nye målgrupper?

– Ja. De aller fleste husstander har jo en bibel fra før, men mange vil likevel ha den nye utgaven også. Den er en del av den norske kulturen, selv for de som ikke er kristne, sier Andersen.

– Hva vil folk ha

– praktbibel i skinn eller den mer økonomiske papirutgaven?

– Det går nok mest av den siste. Men vi regner med å selge en god del skinninnbundne Bibler fram mot jul. En sikker gavevinner, spår Andersen.

Potter-tilstander

I dag åpner han butikken grytidlig for å sikre seg de første bibelkundene.

– På Facebook leste jeg nettopp om ungdommer i Oslo som hadde planer om å legge seg i kø utenfor butikkene for å sikre seg ny Bibel. Men jeg tror ikke vi får sånne Harry Potter-tilstander her.

Hva synes du om endringene? Si din mening i kommentarfeltet!