Det slår mamma, sanger og sangpedagog Solveig Håvik fast.

Under arbeidet med det siste albumet "Silent treatment" har datra vært mye hjemme i Ålesund, så Solveig har fått se hvordan hun jobber.

Les også: Slik gikk det med de Spellemann-nominerte

- Det har vært veldig interessant å få være med og se hvordan hun bygger opp musikken sin, forteller mora, som selv er aktiv i musikkmiljøet som kordirigent.

Solveig beskriver Ingrid Helene som symfonisk.

- Jeg ser at hun er en kunstner. Mye av det hun lager er veldig stort.

Mye arbeid

Hun slår fast at datteren helt klart har talent, men presiserer at suksessen ikke har kommet servert for Ingrid Helene.

- Det ligger et voldsomt arbeid bak. Hun var blant annet tre måneder i Istanbul aleine for å få inspirasjon til å skrive, forteller Solveig.

Glemte alt

- Hallo, eh. At... tusen takk. Jeg husker ikke hva jeg skulle si, jeg har glemt alt sammen, innleda Ingrid Helene Håvik da hun ble ropt opp som årets komponist under Spellemannprisen.

Så fikk hun etter hvert kontroll på situasjonen og fikk takka både bandmedlemmer og andre. En time senere ble bandet Highasakite ropt opp på nytt, denne gangen som årets popgruppe i konkurranse med internasjonale suksesser som Nico & Vinz og Röyksopp/Röyksopp & Robin.

- Tusen takk, jeg er skikkelig glad, og jeg tror at vi alle sammen er glade!, smilte Håvik fra scena i Stavanger konserthus lørdag kveld.

Ikke forventa

De to prisene lørdag kom svært overraskende på mora, som ikke trodde folk hadde fått øynene opp for Highasakite helt ennå.

- Nei, jeg hadde rett og slett ikke turt å håpe på at det skulle bli pris. Derfor er jeg ekstra glad nå som vi ser bevis på at jury og musikere setter pris på musikken deres.

Hun mener det viser at mange er flinke til å følge med.

- Kanskje folk er blitt mer sultne på den sorten musikk. Det er bra, og viktig. Og det er veldig viktig med gode musikere, sånn hun har med seg i bandet, sier Solveig Håvik.

Smp.no har ikke lykkes i å få kontakt med Ingrid Helene selv etter prisutdelinga i Stavanger.

Ingrid Helene Håvik (med mikrofon) huska ikke hva hun skulle si hvis hun ble ropt opp som prisvinner. Det gikk bra, hun fikk etter hvert takka "alle som har med musikken å gjøre". Foto: skjermdump nrk
Mor og datter - Ingrid Helene og Solveig Håvik. Her fotografert hjemme i Ramsivika i august i fjor. ARKIVFOTO: STAALE WATTØ