– Jeg er opptatt av at hagen skal være noe mer enn blomster og arbeid. Den skal også være et sted for gleder og opplevelser, sier Anne Havåg Holter-Hovind.

Det sunnmørske navnet Havåg har hun fra sin ektemann Hallstein fra Ørsta. Paret bor i Oslo.

Blogger

Anne er utdanna arkitekt, og driver Norges mest leste hageblogg: Moseplassen. Her har hun ofte skrevet om fugler. Nå kommer hennes første bok, «Fuglefryd».

Nå forbereder hun og mange andre seg på en hektisk fuglematingssesong. For det er om vinteren det er mest aktuelt.

– Men hvordan skal vi unngå at verandaen og vinduene blir fulle av fugleskitt?

– Det finnes stativ for fuglematere som du kan dytte ned i marka. Eller du kan henge opp materne i trærne, sier fuglebokforfatteren.

Dette beskriver hun nærmere i kapittelet «Hvordan lage den beste restauranten».Her skriver hun at fuglene foretrekker restauranter som tilbyr det lille ekstra. Særlig er de opptatt av beliggenhet, arkitektur, meny og åpningstider.

Stamgjester

Er alt dette på stell, belønner de deg gjerne med å bli stamgjester.

For det første må fuglene føle seg trygge for rovfugler og katter. Så materen bør plasseres slik at fuglene har trær og busker like ved som de kan gjemme seg i, mens det derimot bør være åpent under, slik at ikke katter kan gjemme seg der.

– Dere på Nordvestlandet bør ha mater i metall, ikke tre, på grunn av det fuktige klimaet.

– Og så bør materen være av en viss størrelse, så du slipper å fylle den opp så ofte. I boka forteller Anne Havåg Holter-Hovind også litt om hvilken fuglemat vi bør velge, hvordan vi bygger fuglekasser, når på året de ulike fugleartene dukker opp, hvordan vi unngår at skjora spiser opp all maten til de andre fuglene – og vi får fakta om de 30 mest vanlige hagefuglene.

foto
«Fuglefryd» er gitt ut på Font Forlag.