Ålesund. Samson er en snill, men svært stygg hund, Roberto er en smart, men sulten katt.

På østkanten, der sola nesten aldri viser seg, deler de en ussel hybel. En dag får de sitt livs første brev, som forteller at Roberto har arvet en ukjent onkel på Vestlandet. Sammen legger de av gårde for å utforske det ukjente.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

– Fenomenal bok

Handlingen er hentet fra Ingvar Ambjørnsens barnebok «Samson og Roberto».

– Ei fenomenal bok, jeg elska den. En liten verden der mye er skakt og skeivt, men der karakterene står sammen og blir sterke.

– Boka er dessuten skrevet for dem fra fem år og oppover, så jeg fant ut at den passet bra for oss nå som vi skal sette opp ei familieforestilling igjen, forteller teatersjef Eva Mørkeset.

Følg smp.no på Facebook

Slitne typer

Arven viser seg å være onkel Rin Tin Tei´s Fjordgløtt, et pensjonat de bestemmer seg for å drive.

Fred og vennskap hersker, inntil gjestene begynner å banke på døra: En 14 kilos torsk ved navn Helge, en polsksnakkende oppussings-oter, grevlingen Greta, rockebandet Dritsure Kråker, en kaklende kalkun-lærerinne og en skotsk muldvarp-poet med farlig temperament.

En gjeng med slitne typer, som blir gode å ha når Samson og Roberto både får en fiende å bekjempe og et mysterium å løse.

– Her går det unna, med både spøkelser, romantikk og forsvinningsnumre, sier Mørkeset, som lover både ei humør- og actionfylt forestilling.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Spansk regi

Med seg som regissør denne gangen har hun fått sin spanske samarbeidspartner gjennom mange år, Ferran Audi, her i distriktet best kjent fra den spansknorske filmen «The Frost», basert på Ibsens «Lille Eyolf» og med flere scener innspilt på Sunnmøre.

– Dette blir spennende, jeg har aldri regissert barneteater før. Men jeg liker boka, humoren og Ambjørnsens surrealistiske verden.

– Utfordringene står i kø, og de må samarbeide og finne løsninger. Å finne mat blir et stort problem. Alle er dyr, men de kan jo ikke spise hverandre. Dermed bestemmer de seg for å bli vegetarianere, forteller Audi.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Lokale skuespillere

Denne gangen har også et par lokale skuespillere fått plass i stallen.

Den snille, men stressa og pessimistiske hunden Samson blir spilt av Henrik Overaa Bjørnson, med bakgrunn fra diverse oppsetninger i hjembyen Ålesund, standupscenen og teaterlinja på Romerike Folkehøgskole.

– Jeg har spilt i mange barneforestillinger, men ingen på Barneteatret Vårt. Veldig gøy å bli spurt, jeg gleder meg veldig til denne jobben, sier Overaa Bjørnson.

Nå skal han igjen stå på scenen med mamma Astrid, som blant annet har fått rollen som den kaklende kalkunlærerinna.

Katten Roberto blir spilt av Espen Mauno, en skuespiller med bakgrunn fra teaterlinja på Høgskolen i Nord-Trøndelag, Hålogaland Teater og Nord-Trøndelag Teater.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Ut på turné

Scenograf på stykket blir svenske Märta Fallenius.

– Hun gjorde en fantastisk jobb på «Prikkesyken», derfor satser vi litt ekstra på scenografien i denne oppsetninga. Høstens oppsetning blir enklere, forteller Mørkeset.

«Samson & Roberto» har premiere på Arbeideren i Ålesund 23. februar, og skal også spilles på Teatret Vårt i Molde og et titall kulturhus rundt om i fylket.

Henrik Overaa Bjørnson (t.v.) er tilbake i hjembyen for å ta seg av rollen som hunden Samson. Espen Mauno spiller katten Roberto. Foto: Alexander Worren
Regissør Ferran Audi sikrer seg et bilde av scenograf Märta Falleinus ideer. Foto: Alexander Worren