– Kultur er et universelt språk. Om en ikke kan snakke sammen, så kan en spille og synge sammen. Gjennom sin kultur kan ungdommene fra andre land vise at de har med seg masse fint hit til Ålesund.

Jan Hogne Christiansen smiler spent der han står i lokalet som tidligere rommet Sunnmørspostens trykkeri. Denne mandagskvelden er det oppstart for høstens aktiviteter, og initiativtakeren til det som er ment å bli en flerkulturell møteplass, lurer på om det kommer ungdommer som ønsker å synge i kor eller spille i band.

Åpnet dørene i januar

– Et hundretalls ungdommer har allerede vært innom og spilt sammen. Og lørdagskafeene har samla 20–30 personer med forskjellig hudfarge. Det er jeg fornøyd med når kulturhuset ennå ikke er offisielt åpnet, sier han og ser mot scenen der gitarer, piano, trommesett og keyboard står klar til bruk.

Og han er klar til å ta imot flere ungdommer – noen uker forsinket.

Tøff start

For denne høsten og oppstarten av Dragen fikk en tøff start for Jan Hogne Christiansen. Brått og uventet døde hans bror Ole Christian 45 år gammel.

– Det var et sjokk. Han har levd hele livet med en kunstig hjerteklaff, men så sa hjertet stopp. Ole Christian var min sjelevenn. Et stort tap å miste han, sier Jan Hogne som midt i sorgen og alt det praktiske som måtte ordnes i forbindelse med begravelsen, hadde søknadsfrister til UDI om pengestøtte til Dragen å overholde.

Hogne Christiansen forteller at det i hovedsak er tre store prosjekt som er knyttet til Kulturhuset Dragen: Byspillet Borgny med årlig musikal og bokutgivelser, storoppsetningen Fargespill som kommer til å omfatte rundt 80 aktører fra rundt 30 forskjellige land.

De fleste som kommer til å bidra på scenen høsten 2017 er flyktninger og asylsøkere bosatt i Ålesund.

– Et kjempeløft som vi allerede er i gang med, men nå gjelder det å få sving på selve drifta av Dragen, sier 49-åringen som har permisjon fra lærerjobben ved Ålesund Voksenopplæringssenter for å etablere et permanent aktivitetshus i kulturhuset.

– Dette skjer i samarbeid med Røde Kors. Organisasjonen er i ferd med å bygge opp ett nettverk av urbane aktivitetshus. Det er spennende erfaringer med denne måten å integrere på både i Oslo og Bergen. Ungdom er ungdom om de kommer fra Ålesund eller Syria. Målet med drifta av Dragen er å inkludere barn og unge uansett hvilket land de kommer fra, sier han.

Første møte

Hogne Christiansen snur seg mot inngangsdøra og roper ut:

– Hallo Ahmed!

Inn kommer en smilende 20-åring fra Somalia som har bodd i Ålesund i to år.

– Jeg liker å synge, og har sunget somalisk musikk her før. Men nå kommer jeg for å synge i kor og prøve meg på norske sanger, forteller Ahmed Warsame og dumper ned i sofaen ved siden av Benjamin Røen fra Trondheim.

Han jobber på Sjøholt, og bor i Ålesund.

– Jeg har lyst å synge i kor, og spurte Aalesunds Mandssangforening om de hadde en plass ledig, men de tipset meg om koret her i Dragen. Så her er jeg, sier 25-åringen.

Det tar ikke lang tid før de to, som møter hverandre for første gang, har en samtale gående om Benjamins siviltjeneste i Kamerun, der han jobbet med barn og unge, og får smakebiter av Ahmeds somaliske sang. Men så kaller dirigent Maria Hiteva de to opp på scenen og der venter fire sangglade jenter og to timer sangøving.

(saken fortsetter under annonsen)

Dirigent Maria Hiteva har dratt i gang høstens første korøving sammen med de seks ungdommene, Benjamin. Helle Sofie, Ronja, Emma, Guri-Elise. og Ahmed. Foto: Ticiane Oliveira

Musikkglede

Mens det kveldsferske koret fyller lokalet med John Legend låten «All of me» og «Stay with me» av Sam Smith, kommer gutter og jenter fra Ålesund og ungdommer fra Syria, Ghana, Kenya og Somalia og slår seg ned i stoler og sofaer. Noen spiser pizza og prater, mens andre gjør gitaren sin klar til kveldens bandtreff.

– Jeg ønsker meg et band å spille i, og håper det kommer flere hit i kveld som vil spille rock-and-roll, sier 13-åringen Tord Juul før han spiller en Neil Young-låt.

Før kvelden er omme er flere gitarister i sving på scenen, band øver og Ahmed synger sanger fra Somalia mens andre lytter og kjenner på fellesskapet. I løpet av høstens første åpningskveld i Dragen var mellom 20–30 ungdommer og voksne innom.

– Det er jeg veldig fornøyd med, men aktivitetene vi drar i gang i høst håper jeg trekker 400–500 brukere til huset. Det kan vi lykkes med dersom samfunnet rundt bidrag med frivillige, engasjement og kapital. Lokalet står klart til å brukes, men det kreves tid. Å skape et flerkulturelt aktivitetshus med mange brukere er ikke gjort i løpet av neste uke, sier Jan Hogne Christiansen.

Gjør som over 30.000 andre - følg smp.no på Facebook

I tillegg til å skape en møteplass for byens musikkinteresserte og kreative sjeler, er han minst like opptatt av integrering og å skape forståelse og fellesskap mellom etniske nordmenn, asylsøkere og flyktninger.

– Vi ser mange gode effekter av arbeidet vi gjør. På mandag kom en 15 år gammel jente fra Syria innom kulturhuset. Hun har bodd i Ålesund i seks måneder, og kom til Dragen helt aleine. Jeg kan bare forestille meg hvor tøft og vanskelig det var for henne å gjøre dette. Etter en stund tok to jenter fra koret kontakt med henne. De hang sammen resten av kvelden, og nå er de venner på Facebook. Slikt gjør meg glad, og gir meg drivkraft til å stå på for å skape et møtested for alle, sier Christensen som ikke legger skjul på at det er ressurskrevende, – ikke minst økonomisk.

Og arealmessig.

– Vi trenger mer plass. Det 500 kvadratmeter store lokalet vi har nå er ikke stort nok. Vi trenger øvingsrom for band og kor, og vi trenger rom der ungdommene kan trekke seg tilbake å bare være sammen. Det kan bli stressende når alt foregår i samme rom, mener Hogne Christiansen.

Til nå har han fått tildelt rundt 2,3 millioner kroner i offentlig støtte til drifta av Kulturhuset Dragen i år, og de kommende tre åra.

– Det er mye, men det trengs mer penger for å sikre at Dragen blir et permanent tilbud. Derfor jobber vi mot flere nasjonal stiftelser, ulike departement, kommune, fylkeskommunen og lokalt næringsliv i håp om økonomisk støtte. Vi har stor tro på at flere ser behovet for åpne møteplasser.

Brazz Brothers

Et av de ressurskrevende prosjektene til Dragen er det multikulturelle prosjektet Fargespill, som settes opp i Ålesund høsten 2017 i samarbeid med Brazz Brothers.

– Det gir hele prosjektet et skikkelig løft. Brazz Brothers har i årevis hatt egne musikalske prosjekt i Tanzania og andre afrikanske land, så de har god erfaring i musikalsk samarbeid over landegrenser. Vi er stolte av ha dem med på laget, og ikke minst tror jeg det vil gi en viktig sosial anerkjennelse for barn og unge som er nye her i Ålesund å stå på samme scene som musikerne i Brazz Brothers, sier Hogne Christiansen som blir prosjektleder for Fargespill.

– Vi får jobben med å samle inn råmaterialet til forestillinga. Vi skal oppsøke barn og unge fra forskjellige land for å få dem til å framføre sanger, danser, barneregler og annen kultur. Disse skattene som de har med fra sine hjemland skal flettes sammen med norsk musikk til et musikalsk fargespill, forteller Roth Olsen, som håper Fargespill-prosjektet bidrar til å myke opp skillet mellom etnisk norske og våre nye landsmenn.

– Som oftest hører vi om alt det triste når det gjelder asylsøkere og flyktninger. Alt de kan og er flinke til blir sjelden trukket fram. Det er det Fargespill gjør – viser fram skattene de har med seg hit til Ålesund, påpeker hun.

Hogne Christiansen nikker:

– Jeg bruker å si: Før og etter Bybrannen. Og før og etter Fargespill. Jeg er helt sikker på at dette kulturprosjektet kommer til å endre folks syn på asylsøkere og flyktninger – fra byrde til ressurs. For de har med seg kunnskap og kultur i kofferten som er av verdi for samfunnet vårt.

– Ungdom er ungdom om de kommer fra Ålesund eller Syria, legger han til.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

<strong>Tester ut:</strong> – Vi har lyst å spille og synge sammen med andre ungdommer, og stakk innom Dragen for å finne ut hva som skjer her, forteller 15-åringene Vendela, Celine, Charlie og Eva. Foto: Ticiane Oliveira
<strong>Bandtreff:</strong> Gitarist Tord Juul ønsker seg et rockeband å spille i. Øvingslokale og lydutstyr står klart og venter på musikere. Foto: Ticiane Oliveira
<strong>Mangfold:</strong> Kultur skapes og mennesker møtes i Kulturhuset Dragen. Hensikten er å skape et møtested og aktivitetstilbud for barn og ulike fra ulike kulturer. Foto: Ticiane Oliveira