– Men torsken er ikke sexy nok, den blir ikke ansett som interessant, sier Frank A. Jenssen.

Han har nettopp kommet ut med en bok på Kagge forlag som bærer tittelen «Torsk – fisken som skapte Norge». Jenssen trekker frem at fisk, og fiske som industri, tradisjonelt har blitt sett på som noe rått og lite tiltalende.

– I bøker og museer blir torskefiskeren framstilt som en litt sliten type med blod på forkleet og rullings i hånda. Men det er ikke det historien om torsken handler om. Den handler om en moderne og fremtidsrettet næring som skapte Norge.

Sjokkert

Da Jenssen satte seg inn i historien om torsken, hvilke verdier den har skapt og fortsatt skaper for Norge, ble han overrasket over hvor lite han kunne fra før.

– Selv om jeg er nordlending og har vokst opp ved kysten var det veldig mye jeg ikke visste. Det er sjokkerende hvor lite norske barn lærer om torsken på skolen, mener han.

Jenssen peker på at bonderomantikk og bunad er det som mange nordmenn ser på som det norskeste av det norske, mens det ifølge ham er torsken som la det økonomiske grunnlaget for nasjonen.

– I ettertid kom oljen, men vi hadde ikke greid å bli en oljenasjon uten det økonomiske fundamentet vi hadde lagt gjennom eksport av torsk. Uten torsken hadde vi verken hatt olje eller bunad, sier Jenssen.

Ålesund

Han forteller at han har fått mange klapp på skulderen fra forskere etter at boka kom ut.

– De har sett det samme som det jeg har sett, men forskningsresultatene har druknet i store rapporter som ingen har tatt tak i.

Et helt kapittel i boka til Jenssen er viet Ålesund og klippfisk.

– Ålesund hadde vært ingenting uten klippfisken. I 2011 ble det eksportert klippfisk for 3.8 milliarder kroner. Ålesund står for 90 prosent av verdens klippfiskproduksjon. Vi snakker ikke om småverdier her, påpeker Jenssen.

Torsk og vin

Med i boka si har han tatt med historier få kjenner til. Som at det var eksporten av torsk som gjorde at Vinmonopolet ble opprettet.

– Portugiserne nektet å kjøpe fisk av oss om ikke vi kjøpte vin tilbake, forklarer Jenssen.

Han håper på en debatt om det han trekker fram i boka, og reiser for tiden rundt og holder foredrag om temaet.

– Historien må skrives om, for vi er utsatt for en bevisst tilsløring av historien, sier Jenssen.

Før. Klippfiskproduksjonen foregår på ganske andre premisser i dag. Her er det klippfisk som tas inn for å beskyttes mot sola. I dag står Ålesund for 90 prosent av klippfiskproduksjonen i verden. Totalt ble det eksportert klippfisk for 3.8 milliarder kroner i Norge i 2011. FOTO: SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM
Forfatter Frank A. Jenssen.