– Hvert motiv og hver strek har dobbel betydning. Å skape bildekunst er min måte å filosofere på. Når jeg tegner fører jeg samtaler med meg selv. Jeg håper at utstillinga at den bidrar til at de som ser den tar seg tid til en samtale med seg selv. Det handler om å være menneske på jorda i 2012.

Stine Qvale Vister tar seg en pause i arbeidet med å jobbe fram utstillinga i Kunstmuseet Kubes prosjektsal. Ni store kull- og blyanttegninger var klar da hun for fire dager siden starta arbeidet med utstillinga hun har gitt tittelen «Samtaler med seg selv».

Lørdag inviteres publikum inn til hennes debut separatutstilling. Innen da, med utgangspunkt i selve rommet blir streker ført på vegger og gulv, ståltråd formet til menneskelignende figurer og plassert fritt hengende fra taket.

– Jeg jobber intuitivt, strekene og formene blir til mens jeg jobber, forteller kunstneren, som få dager før åpninga ikke vet hvordan sluttresultatet blir.

– Jeg liker godt å jobbe på denne måten,- ta utgangspunkt i selve utstillingslokalet, og la ting oppstå spontant. Det er da det skjer,- at streken blir til noe mer enn en strek, sier hun.

Linjer til tanker

For for Stine Qvale Vister betyr strek mye mer enn smal stripe eller en enkle linje. Med sine skjøre, nesten usynlige streker ønsker hun å si noe om det å være menneske i dagens hektiske samfunn, og den hårfine balansen mellom å bikke over eller stå oppreist,- både psykisk og fysisk.

– Det er trendy å ha det travelt, men er det slik vi ønsker å ha det? Hva skal til for at den enkelte finner ballanser i sitt eget liv? Det er slike spørsmål jeg håper utstillinga åpner opp for, sier 36-åringen.

Linje i byen

På en vegg i Ålesund rådhus henger for tiden et verk av Stine Qvale Vister som har tittelen «Strek – er i Ålesund, Dette er hennes bidrag i utsmykningsprosjektet «Murum» som ledes av kunstnerne i Aggregat atelierfellesskap.

I forbindelse med åpninga av «Samtaler med seg selv» skal Stine Qvale Vister tegne en strek fra verket i rådhuset, ut på asfalten og lede til hennes debututstilling i Kube.

– Det blir som en performance, sier hun og holder store kritt klar.

– Linja gjennom byen tegnes opp for å skape en parallell mellom de to utstillingene, og for å få fram de ulike rollene de to bygningen har her i byen. I rådhuset vedtak fattet og virkeligheten avgjort, mens i Kube rommer ideer, drømmer og ulike kunstneriske uttrykk. Viktig på hvert sitt vis, mener Stine Qvale Vister, som har sitt å si med sine streker.

Mer om Kunstmuseet Kube: Tolkninger av vestlandsnatur Kongelig utstilling til Ålesund