Tom McRae (UK)

Britiske Tom McRae er en av verdens mest anerkjente låtskrivere og artister. Han har vunnet et utall priser og utmerkelser, blant annet Brit Awards. McRae har gitt ut fem fantastiske studioalbum. Vår største internasjonale artist på Sommerfesten gjennom tidene. Rett og slett et scoop!

Maria Mena

Maria Mena og Sommerfesten hører sammen. Hun elsker Sommerfesten og vi elsker henne. Da Maria skulle oppsummere konsertåret 2008, sa hun til Dagbladet: «Den mest fantastiske liveopplevelsen hadde jeg på Sommerfesten på Giske.» Sterke ord fra en av Norges største artister som har blitt stjerne med sin musikk over hele Europa.

Lise Of The Woods (Lise Karlsnes)

En av landets største kvinnelige artister de siste ti årene, Lise Karlsnes, tidligere vokalist og frontfigur i Briskeby, går solo under artistnavnet Lise Of The Woods. Du har sikkert hørt den glimrende singelen "Forty Nights" som ruller på radio i disse dager. Hennes debutalbum kommer til høsten.

Mark Kozelek (US)

Både som soloartist, frontmann i Sun Kil Moon, og låtskriver og vokalist i legendariske Red House Painters, har Mark Kozelek vært en av våre største musikalske forbilder. Derfor er det utrolig stort, og smått absurd, for oss å få han til Giske for andre året på rad, etter hans eget ønske. Han har fans over hele verden. Ingen kan formidle melankoli som Kozelek. Har du først forelsket deg i stemmen og låtene, er det ingen vei tilbake. Etter fjorårets besøk på Sommerfesten skrev han låten “Ålesund”, som blir åpningssporet på det kommende Sun Kil Moon-albumet som kommer 13. juli. Det tar vi som et stort kompliment.

Minor Majority

Et av Norges mest elskede band kommer til Sommerfesten! Minor Majority har gitt ut fem studioalbum, vunnet Spellemannspris og toppet salgslistene i Norge. Gled deg til å høre bandets nydelige låter, som ”She Gave Me Away”, ”Dancing In The Backyard”, ”Supergirl” og mange flere.

Stein Torleif Bjella

Albumet ”Heidersmenn” var kanskje det beste norske albumet i 2009, etter vår mening. Så ble mannen fra Øvre Ål i Telemark også Spellemannsnominert for mesterverket. Musikken hans blir omtalt som ”visepsykiatri”. Bjella har en musikalsk og tekstlig snert som få andre. Du har helt sikkert hørt låtene ”Kamerat mot kamerat”, ”Heidersmenn” og ”Psykisk kan du vera sjøl” på NRK P1. Nå har du sjansen til å oppleve en av landets beste artister live.

Sarah Blasko (AUS)

Sarah Blasko fra Sydney er en av Australias største kvinnelige artister. Hennes album fra 2007 solgte til platina og vant prisen for beste popalbum i hjemlandet. I fjor vant hun prisen for beste kvinnelige artist. Blasko signerte tidligere i år platekontrakt med Dramatico, samme label som blant andre Katie Melua, Marianne Faithfull and Carla Bruni. Hennes siste album ”As Day Follows Night” er produsert av svenske Björn Yttling fra Peter, Björn & John, og har fått terningkast seks i avisene også her til lands.

Maria Arredondo

Jenta med gullstrupen har sunget seg inn i hjertene til de fleste her i landet. Vennesla-jenta er en etablert artist som har gjort alt fra klassisk til popmusikk. Hun har solgt bøttevis med plater, og ble sist sett på scenen i Melodi Grand Prix, samt i musikalen Sound of Music, hvor hun spilte hovedrollen som Maria von Trapp.

Casiokids

Få band har oppnådd så stor internasjonal anerkjennelse til tross for at de synger på norsk. Casiokids er et av få norske band som er valgt ut til å spille på årets Roskildefestival. Gjør deg klar til å ta av til «Finn bikkjen», «Fot i hose» og «Grønt lys i alle ledd»

Haddy N’jie

Universaltalentet, skuespilleren, forfatteren, skribenten, men først og fremst sangeren og låtskriveren Haddy ero- brer stadig flere hjerter. Den norsk-gambiske yndlingen skal lede den internasjonale Eurovisjon Song Contest om et par uker. Bergens Tidende skrev følgende i sin terningkast 6-anmeldelse av Welcome Home: «Et knallsterkt album! Elleve låter som kan bringe tankene i retning av Joan Armatrading og Tom Waits. Men Haddy N’jie har sin egen stemme, sin egen musikalske stil, sin egen karakter og egen lyrikk. Hun er en unik, original og uredd artist som synger ut om det hun bryr seg om. Det er mye blues i musikken til Haddy og bandet, men noen bluesartist er hun likevel ikke. Til det er musikken altfor mangefasettert og variert. Tekstene hennes er upolerte og direkte, nakne og rå som den sterke stemmen som fremfører dem.»

Askil Holm

Askil slo igjennom og ble kåret til ”by:Larm-vinner” allerede i 2002. Siden har det gått slag i slag for den dyktige og aktive artisten. Han er en av fire i megasuksessen ”Hallelujah Live”, sammen med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Espen Lind, men står fjellstøtt på egne bein.

Montée

Landets beste liveband? Vant Spellemannsprisen tidligere i år i klassen beste popalbum. Bandmedlemmene har bakgrunn fra Furia, The Turns og JR Ewing, men Montèe er likevel noe helt annet. Deres debutalbum ”Isle Of Now” er progressiv popmusikk på sitt aller beste.

Harry’s Gym

Denne Oslo-baserte kvartetten har blitt skrytt opp i skyene av musikkbibelen NME. Deres selvtitluerte debutalbum kom i 2008 og fikk stor oppmerksomhet, noe som førte til at bandet signerte platekontrakt med Universal Music. Dette er organisk, elektronisk indiepop på sitt beste.

Susanna & The Magical Orchestra

En magisk duo med stemninger og lydlandskaper som tar deg inn i drømmeland. Susanna & The Magical Orchestra har høstet anerkjennelse og turnért over hele verden:

“A true talent, she sings like a Norwegian mountain stream.” Pitchfork (US)

“Beautiful, spare, hypnotic. Her voice is extraordinary.” Mojo (UK)

“Wallumrød’s voice takes your breath away.” The Observer (UK)

Raymond & Maria (S)

En av våre desiderte favoritter kommer tilbake til Giske! Debutsingelen «Ingen vill veta var du köpt din tröja» toppet svenske salgslister i flere uker. I 2005 fikk de prisen Årets hit under Nordic Music Awards. De har sjarmert fans Scandinavia over med sin svenskspråklige, nydelige pop og poesi, på to strålende album. Bandet er snart klar med et nytt album, spilt inn i New York og i Ocean Sound Recordings på Giske, med selveste James Iha (tidligere gitarist i The Smashing Pumpkins) som produsent.

Charlie Siem (UK)

En wonderboy på fiolin som blir sammenlignet med selveste Ole Bull! Med opptredener i Royal Albert Hall bak seg, med en Guamerius del Jesu ’d’Egville’-fiolin verdt 40 millioner kroner, et instrument han kan trylle fram de vakreste toner med, er Charlie Siem en komet på den internasjonale klassiske himmelen. Siem har sterke norske aner, sønn av milliardæren Christian Siem.

diskJokke

Norsk disco er blitt et begrep. Ansvaret ligger blant andre hos diskJokke. Han har spilt på de største festivalene i Europa, fått glimrende platekritikker og blir omtalt som prisen av nydisko. Dagbladet skriver: “Frosne cinematiske lydlandskaper settes opp mot feite houserytmer og pulserende diskovibber. Det er kaldt, men kult – og støttes opp av et rytmeskjelett som gjør det umulig å holde dansefoten i sjakk – selv om du er hjemmesitter fordi den tilfeldigvis er i gips.”

Robert Post

Langevågs store sønn erobret Norge, England og Europa med sitt debutalbum og megahitten Got None. Hans glimrende andrealbum Disarm & Let Go som ble sluppet i fjor er spilt inn på Giske. Få, om noen, artister fra vårt distrikt har opplevd den suksessen som Robert. Nå er han i gang med innspilling av et nytt album. Vi gleder oss allerede!

The Margarets

Bandet bak Sommerfesten, og som har verdensrekord i å bli avbildet i fjøresteinene på Giske. The Margarets har gitt ut fire studioalbum, fått gullplate, tre Spellemannsnominasjoner, yatzy i terningkast, og turnért Norge og England på kryss og tvers.

Egil Olsen

Egil Olsen er snart ferdig med sitt tredje album som 100 prosent soloartist. Egil Olsen har siden solodebuten i 2007, I Am A Singer/Songwriter, gjort utallige konserter, sluppet plate i Asia, vunnet pris for beste norske musikkvideo, covret hiphop

med Pia på NRK P3 og ikke minst jobbet med nytt materiale. Ryktene sprer seg om Egil Olsen som glimrende liveartist, der humoren både i og mellom låtene komplementerer det såre, nære og ekte i musikken. Lyrikken og melodien står i fokus med et enkelt, nært og nakent uttrykk både live og på plate.

Norma Sass

Norma Sass vant Zoom Urørt 2009, uoffisielt NM for usignerte band. Jentene sjarmerte publikum i 18 norske byer på deres vinnerturné. «Maken til lovende, spennende og friskt band skal man lete en god stund etter,» lyder Aftenpostens hyllest av jentene. Bandet skal i løpet av sommeren spille inn sitt debutalbum i Ocean Sound Recordings.

Number Seven Deli

Endelig blir det gjenhør med popmagikerne. De jobber med ny, etterlengtet plate. Bandet frontes av Rune Berg fra The Margarets og Johnny Hide fra Gjerdsvika, og har en Spellemanns-nominasjon og to nydelige album bak seg.

Gemma Ray (UK)

Londons mørke soulpopdronning, Gemma Ray, er som snytt ut fra 50-tallets film noir. Hun spiller de fleste instrument, er en djevel på gitar, og et fyrverkeri live.

"Wondrous. A true alternative to the wan psychadelic folk of today’s lady-pop troupe” – MOJO

“Blowing sugary femme-pop out of the water. Gemma Ray is untouchable” – NME

“By rights, Gemma Ray should be a household name. When stood next to her, Amy Winehouse is revealed to be, if not a charlatan, certainly pedestrian. This album is a rare treat indeed” – BBC

KAKKMADDAFAKKA

For et fantastisk band! Vi så denne gjengen på by:Larm i vinter og falt pladask. Makan til energi og smittende spilleglede har vi knapt sett. KAKKMADDAFAKKA er et fyrverkeri live som du ikke klarer å stå stille til.

Jens Carelius

Jens Carelius er en av landets mest spennende artister. Han har høstet mange lovord for sitt siste album, og flere av låtene har blitt spilt jevnt og trutt på NRK P1. Den siste tiden har han vært ”special guest” på Thomas Dybdahls turné. Dagbladet om Jens: ”denne flotte, ringlende popgodbiten har Cat Stevens skrevet over hele seg, med milde psych-overtoner og en ørliten gitarutskeielse til slutt.”

Johnny Hide

En fantastisk vokalist og låtskriver. Opprinnelig fra Gjerdsvika og frontmann i Number Seven Deli sammen med The Margarets-gitarist Rune Berg. Deltok i Melodi Grand Prix i år og gav samtidig ut sitt andre soloalbum.

The New Wine

Et av Norges mest lovende unge band. Er i gang med innspillingen av sitt debutalbum i Ocean Sound Recordings med produsent Nick Terry. Groovy og dansbar synth-basert pop av beste merke. Bandet har blitt plukket ut til å spille sammen med Jean Michel Jarre og Röyksopp på Akershus festning i sommer. Se opp for dette bandet framover!

Tore Hansen

Vokalist og låtskriver i et av Norges største band på 70- og 80-tallet: Unit Five, som solgte over 250.000 album. Tore Hansen har også gitt ut flere soloalbum som har blitt godt mottatt. Live har du sjans til å få med deg klassikere som «Nordlending», «På hver sin kant av landet» og «Ængel med skit på vingan». og solgte over 250 000 album.

Moddi

Dette er vakkert! Fra Nord-Norge, nærmere bestemt Senja, har vi fått med oss fantastiske Moddi. Han spiller ramsalt akustisk musikk med sjel, hvor de små elementene kan bli veldig store. Moddi har vært på Island å spillt inn albumet «Floriography» som er en god kandidat til årets fineste. Han har høstet mange gode lovord både nasjonalt og internasjonalt, vi liker han også veldig godt. I år trenger du ikke å bekymre deg for dårlig vær på Sommerfesten, Moddi vil holde deg varm!

Jonas Nielsen

Med sin første singel TT ble Jonas Nielsen «Mr. Jones» ukas urørt og nominert til Årets urørt 2009, men er kanskje litt bedre kjent som pianist i bergens- bandet Kakkmaddafakka. På scenen har han med seg Matias Tellez, lillebroren Pablo, Odin på trombone og Kristoffer på trommer. Musikken er pianobasert og er en blanding av pop og ragtime. Referanser som har blitt brukt er Rufus Wainwright, Harry Nilsson og Elton John, men samtidig ligger det en kabaret av galskap i rytmer og stemning i musikken! Med fantasifulle tekster og melodier beskriver Jonas det han har opplevd og ønsker å oppleve gjennom livet. Dette blir en forestilling av følelser i musikk.

Captain Walker

I krysningspunktet mellom ren instrumentalmusikk og a cappella-musikk finner vi Captain Walker. Den noe uortodokse blandingen av sang og samspill kulminerer i alle tenkelige sjangre innen pop. Ytterligere en dimensjon tilføres gjennom tekstskrivingen. Captain Walker er nemlig ikke bare eminente musikere og sangere, men også forfattere og alle deres melodier er tekstsatt på et av verdens aller mest populære språk, engelsk. Et vanvittig bra debutalbum skal visstnok også endelig være underveis. Du burde kjøpe det og i tillegg komme på konserten. Ta gjerne med foreldrene dine også. I følge bandet selv, pleier nemlig veldig gamle folk å like Captain Walker!

Eva & The Heartmaker

Musikk. Romanse. Musikk. Giftemål. Musikk. Enda mer musikk. Eva & The Heartmaker er muligens 2000-tallets svar på Sonny & Cher, Ike & Tina, Paul & Linda, Womack & Womack, Anita Skorgan & Jahn Teigen. Men, vent nå litt! Trenger man egentlig å ramse opp musikkhistorien i denne sammenhengen? Nei, Eva og Thomas klarer seg fint på egenhånd. Sammen er de Eva & The Heartmaker, en duo så klar for stjernene at det svir i øynene.

Simon Says No!

Simon Says No! forvalter, på samme måte som blant andre Serena Maneesh, The Lionheart Brothers og 120 days, den skjøre støy- og shoegaze-arven. Men det er med en sjeldent insisterende og egenrådig brodd dette Oslo-baserte bandet hytter med lydnevene sine. Det er som om hver enkelt låt vrenges både ut og inn før de sveller opp i et høyere kosmos av… Simon Says No! Bandets debutalbum er underveis, delvis innspilt i Ocean Sound Recordings.

Maria Due

Maria Dues musikk vipper mellom fransk sekstitalls lystighet, amerikansk søttitalls lengtende folk, Stereolab inspirert elektronika, og Jens Lekmanns indiepop. Og lander stødig på egne ben. Hennes nydelige debutalbum “Kissing In Public” kom ut tidligere i år. Aftenposten skrev: “Lukten av salt sjø, følelsen av mykt gress mellom tærne, og smaken av avkjølende iskrem på varm tunge. Lukk øynene og den nostalgiske følelsen av frihet og slappe sommerdager skyller øyeblikkelig innover deg.”

Sibir

Sibir er et Oslo-basert band med medlemmer fra bl.a. Extol, Magne Furuholmen-band, Span, og Dog Almighty. Bandet har over lengre tid laget demoer i eget studio, og ble eksponert for offentligheten for første gang på norgesturné våren 2010. Bandet skal spille inn sitt debutalbum i løpet av året, og i 2011 får du høre resultatet.

The River Phoenix (DK)

Danske The River Phoenix gav ut sitt debutalbum, produsert av Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Logh), i 2008 over hele verden på labelen Nettwerk. Siden da har bandet turnert i Skandinavia, Europa og Nord-Amerika, og blant annet vært supportartister for The Smashing Pumpkins og The Stills.

The Early Days (S)

Svenske The Early Days har hentet inspirasjon både fra 60-talles psykedeliske pop og 90-tallets shogaze. Dette er herlig gitarbasert, melodisk pop, med støyloops og svevende vokal.

Cashier No. 9 (UK)

Fra Belfast har vi hentet inn det ultracatchy bandet Cashier No. 9. Det høres ut som en herlig sammensmelting av pop, rock, indie, country og electronica. Hele prosjektet springer ut av frontfiguren Danny Todd sitt hode, han har lenge vært kjent som talentfull låtskriver i Nord-Irland, men med Cashier No. 9 har disse sangene fått en liveform. De har opparbeidet seg ett godt rykte som liveband og har blant annet gjort liveopptak med BBC 1.

The Miserable Rich (UK)

The Miserable Rich er en femmannsgruppe fra Brighton, de benytter klassiske instrumenter kombinert med moderne sangskriving til å lage sin helt egen pop. Musikkbladet «Q» beskrev musikken som «akustisk kammerpop», og dette er absolutt noe som treffer. Et unikt band i form og lydbilde, som kommer til å bli store snart!

Liz Green (UK)

Liz Green er en 27 år gammel artist fra Nord-England, men på plate kunne hun like gjerne vært fra 1930-tallets Amerika. Med sin unike stemme og åpenbare forkjærlighet for folk, country og blues skaper hun sitt eget tidløse musikalske uttrykk. Liz Green har fått flere talentpriser i Storbritannia og blir av ett bredt pressekorps beskrevet som «one to watch».

Orango

Orango herjet klubber og studentsteder landet over i mange år, og var viden kjent for sin hardtslående og fengende rock´n soul. Etter utgivelsen av “Villa Exile” (2004), som fikk en strålende mottakelse hos publikum og anmeldere, tok bandet en lang hvil. Nå er bandet nylig gjenforent, og har nylig levert strålende konserter på Last Train, Revolver og Mono. Publikum kan glede seg til å oppleve Orango i toppform!

Gerilja

Gerilja høres ut som få andre norske band. De framstår som om de er røska ut av de hotteste rockeklubbene i New York og planta i Oslo-asfalten. Dette er en sjeldent god krafttrio med fengende låter og smarte gitarer. Deres frekke rock kaster riktignok blikk til 70-tallet, men virker spennende og moderne fra første møte. Gerilja er fylt med overraskelser og humør som bringer dem et godt stykke fra A4-rocken.

Leif & The Future

Et av de mest spennende bandene i 2010. Leif & The Future, med medlemmer fra Kaizers Orchestra og Loch Ness Mouse spiller 80-talls influert pop. Referansene spenner fra Joy Division via gammel U2 og Springsteen til A-ha.

Etter pressekonferansen fredag formiddag er følgende band bekreftet klare til Sommerfesten:

Sahara Hotnights (S)

Nordens største jenteband, Sahara Hotnights er nå også klare. Et av høydepunktene under Sommerfesten.

Christel Alsos

Norsk sangerinne fra Fauske. Debutalbumet hennes kom ut i januar 2007 og solgte 30 000 på tre måneder, noe som gjorde henne til en av de best selgende kvinnelige artister våren 2007.

Serena Maneesh

Alternativt rockeband med base i Oslo. Gav ut sin andre plate "SM2 - Abyss in B Minor" i mars 2010 på det anerkjente britiske platemerket 4AD.

Maria Mena var med på Sommerfesten både i 2008 og 2009, og kommer igjen i 2010. Foto: Nikolas B. Farstad
Tidligere Briskeby-vokalist Lise Karlsnes er nå i gang med en solokarriere og kommer til Sommerfesten 2010. Foto: Handout