Da Sunnmørsposten sist skrev om originalen med det kjente motivet som Kjell Holm hadde hengende hjemme i huset sitt i Fjellgata 75, anslo kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo at bildet signert Adolf Tidemand kunne være verdt mellom tre og fem millioner. Da uten å ha sett maleriet, som lå pakket ned i magasinet på Sunnmøre museum.

Nye opplysninger. I går hentet styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Ørnulf Opdahl, ut noen av maleriene som ligger lagret i det nye magasinet på Sunnmøre museum. Etter å ha fått tilsendt foto av og flere opplysninger om maleriet fra 1851, mener kunsteksperten fra Blomqvist at bildet er verdt minst fem eller seks millioner.

Ifølge Opdahl består kunstsamlinga etter Kjell Holm av et trettitalls bilder, der rundt 20 av dem er «av stor betydning».

900 kroner

Juvelen i krona er altså maleriet med det kjente nasjonalromantiske motivet «De ensomme gamle», også kalt «Husandakt», malt i 1851.

Ifølge Krogh-Hansen hos Blomqvist malte Adolf Tidemand (1814-1876) ni malerier med dette motivet, det første i 1848. Et annet, malt i 1859 og mindre enn bildet til Holm, henger i Nasjonalmuseet i Oslo.

I 1848 fikk Tidemand i oppdrag å male en frise til det nybygde slottet til Oscar den 1., Oskarshall i Oslo. Frisen beskriver livsløpet, og «De ensomme gamle» er det siste bildet i frisen.

Bildet i Kjell Holms samling er malt i 1951, og ifølge Krogh-Hansen var det på bestilling fra Louis Ravanéts galleri i Berlin. De kjøpte bildet for 900 kroner.

Kunsthistorisk viktig

For et års tid siden ble bildene flyttet til det nye museumsmagasinet, der de lagres forsvarlig både med hensyn til klima, brann- og innbruddssikkerhet.

Det finnes bilder av Adolf Tidemand som nok har mer interessante motiv, reint kommersielt, påpeker Krogh-Hansen.

– «De ensomme gamle» er kanskje litt traurig. Men kunsthistorisk er det viktigere. Det er et supert motiv i denne sjangeren, et motiv som beskrev det eksotiske norske i ei tid da nasjonalromantikken skulle bygge den norske identiteten. Bildet ble raskt populært, forteller han.

I god stand

Ifølge Opdahl er den verdifulle 1851-utgaven i svært god stand.

– Maleriet har krakelert, men har tydelig vært tatt ut av ramma og renset. Det har original blindramme på lerretet. Noen biter mangler i ramma, men alt i alt har det holdt seg godt, mener Opdahl.

Kunstsamlinga inneholder også bilder av andre kjente norske billedkkunstnere fra nasjonalromantikken og naturalismen, som Hans Gude, Nikolai Astrup, Frits Thaulow, Hans Heyerdal, Knut A. Baade og Gunnar Berg. Stiftelsen vil imidlertid ikke gi flere opplysninger om maleriene nå, og det er uklart hva resten av samlingen er verdt.

Når bildene skal vises fram for offentligheten, det vet ikke Opdahl.

– Vi i Stiftelsen håper vi kan være med på å bidra til et nytt kulturhus på sørsida, som blant annet kan romme denne samlinga. Gjerne i samarbeid med Aalesunds Kunstforening, sier styreleder Opdahl.

Med andre ord, et stykke opp og fram.

skatt. Styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Ørnulf Opdahl, med noen av bildene som nå er lagret i det nye magasinet til Sunnmøre museum. Juvelen i krona er Adolf Tidemands «De ensomme gamle», malt i 1851. Den gang ble bildet solgt for 900 kroner, i dag er det verdt millioner.
naturalisme. «Gård i Normandie med bekk» signert Frits Thaulow rundt 1895. Ifølge Blomqvist Kunsthandel er bildet verdt 250.000-300.000 kroner. Foto: Staale Wattø
Wergeland. Dette bildet går under tittelen «Fisketorget i Ålesund». Men motivet er neppe hentet herfra, snarere fra Sørlandet, mener Ørnulf Opdahl. Bildet er malt av Oscar Wergeland, mest kjent for bildet av Eidsvollforsamlingen 1814, som henger på Stortinget. Foto: Staale Wattø