For krig, både bruken av ordet og tematikken, er ei nærmest uuttømmelig kilde til humor, ifølge stand-up-komikeren fra Ålesund, som har gått svanger med ideen i lang tid.

– Sist jeg lagde show, «Mitt liv som Terje», handla det jo om meg og mitt. Men vi hører jo veldig mye om krig og elendighet, og så begynte jeg å tenke på alle de gøye tingene, de politiske beslutningene rundt det, lederskikkelsene, diktatorene.

Diktatorer

– Og så er det jo begrepsbruken, den kan også være ganske morsom. Og her er spennet stort, fra såkalt krigslignende handlinger til hvalkrig og bleiekrig. Det er fascinerende å se hvor mye krigsretorikk vi omgir oss med.

– Hva er morsomt med diktatorer?

– Sjøl er jeg firebarnsfar. Jeg begynte å tenke på dem som privatpersoner, som familiemennesker. Hva gjør de i det daglige, i private lag? Familien Gadaffi for eksempel, hvordan har de det? Hvordan er det å vokse opp som sønnen til en diktator? Spiller han fotball med ungene sine? Hvordan feirer de nyttårsaften? Hvem har ansvaret for rakettene den kvelden? – Vi må tørre å tulle litt med dem, ufarliggjøre dem. Plukke av dem noen fjær. Latterliggjøring kan være effektivt våpen.

– Og en utfordrende øvelse. Her må du holde tunga beint i munnen?

– Det er viktig å utfordre seg sjøl. Og jeg har jo folk rundt meg som jeg diskuterer med. Jeg skriver tekstene sjøl, men har drodla en del med folk som Per Olav Sørensen som setter opp forestillinga, André Jerman, Are Kalvø.

– Og jeg skal love deg at jeg har gjort grundig research sjøl også. Jeg vet ikke hvor mange krigsdokumentarer jeg har sett. Dama mi begynner å bli ganske lei.

Afghanistan

I fjor høst var Terje Sporsem ei uke i Afghanistan sammen med komiker Andre Jerman. I regi av Forsvaret besøkte de norske soldater i Maymane.

– Vi holdt noen show for dem, og fikk tilbakemeldinger på det. Vi fikk også mange historier om livet der, fra folk som vært med i krigshandlinger. Viktige historier, som jeg bruker en del i det kommende soloshowet. Det får også en seriøs undertone, sier Sporsem.

13. september blir det urpremiere i Parken kulturhus. Så blir det vestlandsturné, før showet skal til Latter på Aker Brygge.

– Det er det lenge siden jeg bestemte meg for å legge premieren til Ålesund. Det skal bli gøy, men det er litt nifst også, å skulle stå og være morsom i sin egen hjemby. Sist jeg gjorde det ble jeg grisebanka av Sunnmørspostens anmelder, som mente at jeg nok aldri kom til å tilhøre toppsjiktet blant norske standupere. Haha.

13. september har Terje Sporsem urpremiere på sitt nye soloshow «Krig». Det skjer i Parken kulturhus hjemme i Ålesund. Showet spilles også 14. og 15. september.