Spjelkavik bibliotek markerte Verdens bokdag, litt forsinket, med et forfattermøte. Elever i 8. klasse ved Spjelkavik ungdomsskole var publikum, sammen med de faste gjestene til Litterært friminutt.

– Det er kjekt å komme tilbake til biblioteket. Her har jeg dratt mange bøker ut av hyllene. Jeg leser mye mens jeg skriver, sier Sunniva Relling Berg (24).

Skrive har hun gjort så lenge hun har kjent bokstavene. Debutromanen «Utfor» kom ut i fjor høst.

Livet som skrivende

– Fikk du bra karakterer i norsk skriftlig på skolen, vil en ung publikummer vite.

– Ikke egentlig. Det var mye artikkelskriving på skolen, og jeg likte bedre det fantasifulle, forteller Sunniva.

Nei, hun har ikke blitt rik ennå. Jo, hun må gjøre andre ting ved siden av. Akkurat nå studerer hun digital kultur i Bergen. Og ja, da, hun er i gang med neste bok.

Forfatteren viser fram en stor, svart kladdebok. I den samler hun gode ideer som plutselig dukker opp. Noen ganger tegner hun også.

– Skriver du bare bøker for ungdom?

– Foreløpig så. Jeg har jo bare skrevet én, ler Sunniva.

Avslag gjør mester

Det er fra denne romanen hun leser. Om Lea som flytter fra byen til et mindre sted ved havet, og som strever med å forstå hemmeligheten de andre ungdommene bærer på.

– Skriv om noe du kjenner, noe som er nært, sa læreren min på ungdomsskolen, forteller Sunniva.

«Utfor» ble nominert til både Brageprisen og Kulturdepartementets debutantpris.

– Selv om jeg ikke fikk noen av prisene, var det inspirerende å bli lagt merke til.

Før det opplevde Sunniva å bli refusert. Og er glad for det.

– Avslagene gjorde at jeg måtte skjerpe meg. Boka jeg til slutt skrev, er jeg godt fornøyd med, sier hun.

Opplevelser blir bok

Malene Karlsbakk, Thea Nordstrand og Malin Rønning Slinning syns forfatteren er inspirerende:

– Hun har samlet på opplevelser fra ungdomstida, og gjort det til en bok. Jeg har aldri tenkt på at ting vi gjør og opplever nå, kan være en historie. Noe verdifullt, sier Malene.

Thea skrev egne tekster før:

– Jeg skal ikke skrive bok, men jeg skal ta vare på alt sammen, sånn som forfatteren gjør. Kanskje tekstene kan fortelle meg noe senere i livet.

– Sunniva leste faktisk opp ting hun skrev i friminuttet på ungdomsskolen. Det hørtes ikke dumt ut i det hele tatt. Det kunne faktisk ha stått i en bok.

Verdens bokdag feires videre i dag, med Pinocchio og Jakob Sande på Spjelkavik bibliotek.

Sjå også: Relling Berg nominert til debutantpris

Les også: Kallar elevane sine for «generasjon Vaffelhjarte» Les også: Vanylven-elev i nasjonal skrivekonkurranse Les også: – Gripende å høre Maria Amelie

Én forfatter, én bok. Sunniva Relling Berg leser for å bli inspirert. Hun samler på sitater fra andre forfattere. Hun møter lesere for å bli flinkere til å skrive. En oppfølger til debutromanen «Utfor» er på veg. – Jeg satser på å være aktuell med neste bok i 2013, sier hun. Foto: Gry Støre
Inspirerende. Malene, Thea og Malin fikk mye ut av forfattermøtet. Sunniva Relling Berg gjester Kolvikbakken ungdomsskole i mai. Foto: Gry Støre