Litteratur. Det har kommet ut mye bra barnebøker, noen dårlige som jeg lurer på hvorfor de er gitt ut, og noen i midten som verken er det ene eller det andre. Det er de likegyldige bøkene som er de verste.

Det mener My Ragnhild Malfang.

Mandag var bibliotekaren for barne- og ungdomsbøker ved Skedsmo bibliotek i Ålesund. Der ga hun sine anbefalinger blant årets bøker i 2012 til rundt 60 bibliotekarer, førskolelærere og barne- og ungdomsskolelærere fra forskjellige steder i Møre og Romsdal.

Det gjorde hun sammen med Line Halsnes som presenterte bildebøker, og Beate Ranheim som tok for seg årets ungdomsbøker.

Følgsmp.no på Facebook

Lest omtrent alt

– Hensikten med en slik presentasjon av årets litteratur er å vise den bredde og variasjon som finnes av barne- og ungdomsbøker. De tre som står for bokpresentasjonen har omtrent lest alt som er kommet ut. De trekker fram de beste, og anbefaler dem til førskolelærere, lærere og bibliotekarer, sier Berit Hjertø.

Hun er bibliotekrådgiver ved Fylkesbiblioteket i Møre og Romsdal, og ansvarlig for bokarrangementet i går.

– Dette gir inspirasjon, og er nyttig hjelp til å velge hvilke bøker vi bør kjøpe inn. Det seier biblioteksjefen ved Giske folkebibliotek, Trine Naadland. Hun var en av de mange som gjorde seg kjent i vrimmelen av bøker.

Lesflere kulturnyheter på smp.no

God historie og overraskelser

My Ragnhild Malfang er engasjert av IBBY Norsk Barnebokforum. Siden starten av oktober har hun farta til 23 forskjellige steder i Norge og gitt sine boktips.

Totalt har hun lest rundt 400–500 bøker, mens lista over hennes anbefalte bøker teller rundt 80.

– Hva mener du er en god barnebok?

–Den må ha en god historie og by på overraskelser. Både historia og personene må presenteres slik at jeg blir engasjert, og ønsker å lese videre for å få vite hvordan det hele ender. Men det som er en god eller dårlig bok for meg, trenger ikke være det for andre. Smaken er forskjellig, sier den 37 år gamle barnebokentusiasten.

Så entusiastisk er hun at hun nylig har skiftet navn til My Ragnhild Malfang.

– Som en hyllest til mine favoritter Mummitrollet og Harry Potter, forklarer hun.

Lesflere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

2012-favoritter

– Hvilke bokfavoritter vil du trekke fram blant 2012-bøkene?

– Det er mange, kommer det spontant fra 37 åringen før hun begynner å ramse opp: «Purriot og den usynlige mannen» av Bjørn F. Røvik og Ragnar Aalbu, «Pym Pettersons mislykka familie» som Heidi Linde har skrevet, «Den rikeste gutten i verden» av David Walliams, og «Teo tar sjansen» av Solveig Blindheim Bendixen, som også blant dem som får anbefalt kryss på lista.

– Det så mange bra bøker! Og heldigvis blir en aldri for gammel til å være glad i barnebøker, sier barnebokentusiasten med et stort smil.

Favoritter. My Ragnhild Malfang har mange favoritter blant årets barnebøker. Her holder hun opp noen av dem.