«Kongens Tale» er kongens mye omtalte velkomsttale fra Kongeparets hagefest i Slottsparken 1. september 2016. Den inneholdt et veldig inkluderende budskap som gikk viralt, og som gjorde mye for å utvide og nydefinere definisjonen av hvem vi nordmenn er i dag.

Holmlia

Reite har bodd på Holmlia i Oslo i over 10 år, og har tre barn på 8, 11 og 14 år.

Barnas vennekrets er i stor grad flerkulturell, og under navnet «En Pose Nonstop» har Reite samla mange nasjonaliteter og med det samla et musikerkollektiv til en fargerik plate med et budskap.

– Den handler om det å vokse opp på Holmlia. Jeg har intervjuet mange barn for å sette ord på den flerkulturelle oppveksten, og laget sangene ut ifra det. Jeg har tatt tak i historiene som finnes rett utenfor døra. Mine barn vokser opp i en helt annen verden enn jeg gjorde på Søvika, sier Reite.

Kontaktet slottet

Som første smakebit fra En Pose Nonstops «Reisen hjem» fant Reite fjorårets tale fra Kongen meget passende. Men han måtte gjennom en liten prosess for å kunne benytte seg av Harald Vs røst i musikalsk sammenheng.

– Jeg sendte en søknad til slottet uten å få svar. Så fulgte jeg opp med flere telefonoppringninger. Jeg fikk til slutt et ja, sier Reite.

Slottet ga grønt lys slik at Reite kunne gå i gang, men de ville også høre sangen før plateslippet.

foto
STJERNELAG Martin Windstad (trommer), Tor Egil Kreken (bass), Rune Berg (tekniker, produsent) og Åge Reite i studio.

Tilbakemeldingene fra Slottet har vært gode, selv om Reite ikke har hørt fra selve hovedpersonen enda.

Reite er for øvrig imponert over kongens formidlingsevner, og talen var fin å jobbe med.

– Den var veldig formatert, og med en god struktur. Det er som Odd Børretzen skulle gjort det, med godt drivende tempo. Som et musikalsk foredrag nærmest, forteller en engasjert Åge Reite.

Selveste

At kongen debuterer på plate skaper en del oppmerksomhet.

– Det er jo en overskrift som innbyr til interesse, så sånn sett er dette takknemlig. Men det å drive med musikk i barnesegmentet er ingen blomstrende bransje sånn sett, selv om akkurat dette prosjektet har gitt litt oppmerksomhet, sier han.

Hva skjer i din kommune? Sjekk vår kulturkalender her

Og for hans egen del er det stas med kongelig drahjelp. Og ikke fra artister som «Konge»-merkelappen har blitt festet til tidligere.

– Det er faktisk verken Elvis eller Michael Jackson dette her. Det er faktisk selveste Hans Majestet Kongen, smiler han.

Timingen er heller ingen tilfeldighet. Det er en offentlig feiring av kongeparet sine respektive 80-årsdager 9.–10. mai. Hans Majestet Kongen var 80 år i februar, mens Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli.

– Dette er en gave fra bydelen Holmlia til dette jubileet, sier Reite.

Lang gjesteliste

Resten av albumet kommer før sommeren. Reite er primus motor, produsent og musiker på barneplaten.

Gjestelisten er lang, fra proffe innleide musikere til den flerkulturelle grasrota på Holmlia, med ungdomsklubben BUSH som base.

foto
KORPS Holmliaskolenes Musikkorps inntok studio underveis i produksjonen av En Pose Nonstop-albumet «Reisen hjem».

Det er lyden av en hel bydel som lager plate, inkludert artistene Fela og Nawaz, Holmlia Mandssangerforening, felespilleren Mats Johansson, låtskriver Simen Stensbøl, Hauketo Ungdomskor og Holmliaskolenes musikkorps.

– Jeg ville lage en plate der «alle» var med. En leik med uvanlige sammensetninger og kombinasjoner. Fra den lille 8-åringen i korpset som blåser så hardt han kan til et stort mannskor, avslutter Reite.