Fødeavdelingene skulle i utgangspunktet være reddet fra funkjsonsfordelings-spøkelset, men kirurgi og akutt-tilbudet skal på vektskåla. Målet er å samle det akuttkirurgiske tilbudet på færre sjukehus. Også andre fagområder skal vurderes likedan.

– Utfordringen for 2012 er for Helse Møre og Romsdal 97,5 millioner kroner. Men dette tallet blir mye større, om vi tar med slikt som økte IT-kostnader, økte ambulansekostnader og ekstrakostnader i forbindelse med sammenslåingen av helseforetakene. Så den økonomiske utfordringen neste år er godt over hundre millioner kroner, sier Heidi Nilsen, økonomidirektør i Helse Møre og Romsdal.

Kunststykke

Adm.dir. Astrid Eidsvik innser at kunststykket nå er å få gjennomslag for omstillinger og fordeling av oppgaver mellom sjukehusa, på veldig kort tid, og det uten å skape flodbølger av støy, internt og eksternt. Prosessen fremover blir alfa og omega.

For allerede 1. september skal en milepælsplan presenteres i den ennå ikke nedsatte ledergruppa, og de skal legge fram en tiltaksplan som skal være konsekvensutredet. Og de konkrete tiltakene bør være styrebehandla før 1. november, ifølge Eidsvik.

– Det blir en kjempeutfordring å få til gode prosesser med så korte frister. Vi har diskutert tidsaspektet fram og tilbake med Helse Midt-Norge, men dette er ikke et tema åpent for diskusjon. Det betyr at vi ikke kan ile langsomt, vi må ile raskt, sier Eidsvik. Å klare å ivareta dialogen med lokalsamfunn er nødvendig. Alle de ulike kommunesammenslutningene (ÅRU, Orkide osv.) blir invitert til et samhandlingsmøte 2. september.

– Å få til en god dialog her er nøkkelen for å lykkes i arbeidet vårt i høst, sier Eidsvik. Overfor Sunnmørsposten er hennes munn lukket med sju seil med hensyn til hva hun allerede nå ser vil bli omfattet av den kommende oppgavefordelingen.

Kritisk

Knut Ivar Egset, tillitsvalgtrepresentant i styret, viser til tidligere runder med funksjonsfordeling-bumerangen og omstillingskrav, der krevende prosesser med vedtak er blitt opphevet fra statsrådens kontor, for så å oppleve å få samme oppdrag fra Helse Midt-Norge på ny.

– Nå skjer dette enda en gang. Jeg er meget kritisk til at Helse Midt -Norge setter dette i gang igjen i det samme vi er sammenslått. Det er lite klokt, når det vi trenger er ro til å bygge opp den nye organisasjonen, sier Egset.

Fakkeltog

Petter Bjørdal, nestleder i styret, snakker om magemål og fakkeltog. Og omstillingskrav.

– Hvorfor? Er det ikke fordi vi ikke har magemål, sier han og viser til at etter investeringene knyttet til St. Olavs, kom ny barneavdeling, psykiatriutbygging og nå vil man bygge nye Molde sjukehus.

– Med så store investeringer så skal regningen betales, sier Bjørdal. At lokalbefolkninga vil komme til å protestere på tiltakene som må komme, det ser han, men ved å ha en ryddig prosess med involvering av kommunene, mener han det bør bli slutt på fakkeltog med krav om å bevare tilbud.