Bør du spise mat med lav eller høy glykemisk indeks for å prestere optimalt ved løping? Det ønsket denne studien å undersøke.

Studien undersøkte effekten av inntak av mat med ulik glykemisk indeks (se faktaramme) på forbrenning under trening og løpskapasitet.

Slik ble det målt

Forsøkspersonene gjennomførte tre ulike løpetester på forskjellige dager. 15 minutter før hver løpstest inntok deltakerne enten linser (lav glykemisk indeks), poteter (høy glykemisk indeks) eller placebo. Hver forsøksperson inntok lik mengde av hver mattype (1 gr per kg kroppsvekt) og løp på tredemølle i fem minutt med en intensitet på 60 prosent, 45 minutt med en intensitet på 70 prosent og til slutt løp de med en intensitet på 80 prosent av maksimal oksygenopptak til utmattelse.

Målingene etter 15 minutter i løpstesten viste at blodsukkernivået var høyest ved inntak av mat med høy glykemisk indeks sammenlignet med løpetest med inntak av mat med lav glykemisk indeks og placebo.

Lav indeks holdt ut lengst

Målingene umiddelbart etter løpetesten viste at blodsukkernivået var høyest etter inntak av mat med lav glykemisk indeks sammenlignet med mat med høy glykemisk indeks og placebo.

Det var etter inntak at mat med lav glykemisk indeks at forsøkspersonene holdt ut lengst ved gjennomføring av løpstesten, sammenlignet med mat med høy glykemisk indeks og placebo.

Konklusjon

Resultatene i denne studien tyder på at mat med lav glykemisk indeks, inntatt 15 minutt før en løpetest, opprettholder et jevnt blodsukker og øker løpskapasiteten.

Les mer: Alt om trening på trening.no