– Vi har hatt ganske mange innom her på legevakta siste ukene, som er smittet av denne mikro-organismen. Og det er flest barn som er sjuke, sier Ann Carlberg, sjukepleier ved Ålesund interkommunale legevakt.

Pågangen av smittede er mye større i år enn tidligere år, forteller hun.

Unge

Mycoplasmae pneumoniae er en bakterie som særlig rammer luftvegene til barn og unge i alderen tre til 15 år. Bakterien er en av de vanligste årsakene til lungebetennelse i denne aldersgruppa. Men også småbarn og voksne rammes.

På legevakta i Ålesund har de fått henvendelser fra mammaer som selv har hostet ei stund, og som ringer legevakta fordi barna deres etterhvert også er blitt sjuke.

Smitte

Veldig smittsom er bakterien ikke, men ved nærkontakt smitter den. Derfor er det ikke uvanlig at flere personer i samme familie blir sjuk, eller at barn som har nærkontakt med hverandre blir smittet.

Folkehelseinstituttet har meldt fra om stor forekomst av bakterien rundt om i landet, og har varslet helsepersonell om å være oppmerksom på bakterien.

Sula kommune er av de som har gått ut med informasjon om baktrien på sin hjemmeside.

Antibiotika

– Langvarig tørrhoste er vanlig ved mykoplasmainfeksjon. Ofte er det ingen feber. Uten antibiotika-behandling kan en gå månedsvis med tørrhoste, sier Carlberg. Infeksjonen tar på kreftene, og en kan bli temmelig sliten etterhvert.

Å skille en vanlig forkjølelse som fort går over av seg selv, med en mykoplasmainfeksjon er ikke noe folk på egenhånd uten videre kan gjøre.

Allmenntilstand

Tørrhoste, lett feber, hodepine, sår hals, hes stemme, muskelsmerter og influensalignende symptomer er vanlig ved en mykoplasmainfeksjon.

Ikke alle trenger antibiotikabehandling, men ved feber eller lungebetennelse vil antibiotika forkorte sjukdomsperioden.

Ved hoste eller andre luftveissymptomer uten feber, kan barnehagebarn gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det, påpeker Folkehelseinstituttet.