Nordmenn har kuttet ut brusen, og sukkerinntaket er på et rekordlavt nivå. Men fortsatt spiser vi for mye mettet fett.

Det viser en fersk kostholdsundersøkelse blant voksne, ifølge Helsedirektoratet.

Anbefalt nivå

Tilsatt sukker utgjør 7 prosent av energiinntaket hos både kvinner og menn. Sukkerinntaket ligger med det på et anbefalt nivå.

– Dette er svært positivt. En betydelig nedgang i konsumet av sukkerholdig drikke de siste ti årene har nok bidratt til dette. Likevel vil vi fortsette å jobbe for at sukkerinntaket begrenses fordi vi vet at det er for høyt i enkelte deler av befolkningen, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Tallene fra den landsomfattende Norkost-undersøkelsen viser at nordmenn får 18 prosent av energien sin fra protein, 34 prosent fra fett og 44 prosent fra karbohydrater.

Følg smp.no på Facebook

Mye fett

Nordmenn får fortsatt i seg for mye mettet fett. De største kildene er smør, margarin, olje og kjøttprodukter.

Helsedirektøren skulle ønske at flere byttet ut mettet fett med flerumettet fett. Det kan redusere risikoen for hjertesykdom.

– Dette kan gjøres gjennom å spise for eksempel mer fet fisk og mindre fete meieriprodukter. Man bør også begrense inntaket av rødt kjøtt og fete kjøttprodukter, til fordel for hvitt kjøtt, fisk, bønner og linser. Dette kan også være med på å redusere risikoen for kreft i tykktarmen, sier Guldvog.

Les mer om helse på smp.no